الاربعون الودعانیة الموضوعة

الأربعون الودعانية الموضوعة، از آثار قاضی موصل در قرن پنجم هجری قمری، ابونصر محمد بن علی بن ودعان موصلی، مشهور به ابن وَدعان (٤٠١-٤٩٤ق)، است که چهل حدیث همراه با سند در موضوع سخنان و خطبه‌های پیامبر(ص) می‌آورد و هیچ توضیح دیگری را ارائه نمی‌کند. پژوهنده معاصر، علی حسن علی عبدالحمید، این کتاب را تصحیح و تحقیق کرده و مقدمه و تعلیقاتی را بر آن افزوده و شخصیت و آثار ابن ودعان را با اختصار معرفی و نقد کرده است.

الاربعون الودعانیة الموضوعة
الاربعون الودعانیة الموضوعة
پدیدآورانابن ‌ودعان، محمد بن علی (نويسنده) عبدالحمید، علی حسن علی (محقق)
ناشرالمکتب الإسلامي ** دار عمار
مکان نشراردن - عمان ** لبنان - بیروت
سال نشر1407ق - 1987م
چاپ1
موضوعاربعینات - قرن 5ق. - احادیث اهل سنت - قرن 5ق.
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
4الف2الف 143 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

اسم کتاب

  • علی حسن علی عبدالحمید در نام کتاب، صفت «الموضوعة» (ساختگی) را مغرضانه افزوده است؛ درحالی‌که تراجم‌نگاران و فهرست‌نویسان چنین اسمی برای اثر حاضر ذکر نکرده‌اند و پدیدآورنده نیز سخنی درباره نام کتاب ندارد. از تعبیر آغازین: «أمّا بعد: فَهَذِهِ أَرْبَعُونَ حَدِيثًا فِي الْخُطَبِ النَّبَوِيةِ»[۱]، نیز فقط همین مقدار فهمیده می‌شود که این چهل حدیث در زمینه خطبه‌های رسول اکرم(ص) است و بلکه ابن ودعان در ادامه، احادیث مذکور را تأیید کرده و به‌روشنی گفته است که اسانید این سماعات را استخراج کردم و این روایات، صحیح است[۲].
  • از میان 3 دلیلی که علی حسن علی عبدالحمید برای گزینش این عنوان آورده تنها این سخن قابل ‌توجه است که ادعا کرده که ذهبی آن را این‌چنین نامیده است[۳]، ولی این گزارش صحیح نیست؛ زیرا معنای عبارت ذهبی («7983- محمد بن علي بن ودعان القاضي، أبونصر الموصلي، صاحب تلك الأربعين الودعانية الموضوعة ذمه أبوطاهر السلفي...»)[۴]، نام‌گذاری نیست، بلکه نقد است؛ یعنی ابن ودعان نویسنده همان اربعین ودعانی است که گفتم موضوع است و ابوطاهر ذمّش کرده است.

هدف و روش

  • علی حسن علی عبدالحمید، غرض خودش را از تحقیق این کتاب، تحذیر و دور کردن مردم از آن دانسته است تا مشمول عذاب دروغگویی بر پیامبر(ص) نشوند[۵].

تحلیلی احتمالی

  • پژوهشگر معاصر، سید محمدجواد حسینى جلالى نوشته است: سبب تشکیک در اربعین ودعانی به احتمال قویّ به این جهت است که ابن ودعان و عمویش از شیعیانی بودند که در برابر دستگاه حکومتی امویان و عباسیان مقاومت کردند و آنان را مورد انتقاد قرار دادند و روایات بسیاری را در فضائل اهل‌بیت(ع) و حقانیت آنها نقل کردند، پس مورد غضب واقع شدند. [۶].

ساختار و محتوا

  • این چهل حدیث، در باب مسائل اعتقادی، اخلاقی، تربیتی و اجتماعی است. برخی از موضوعات مورد بحث عبارت است از: آمادگی برای سفر آخرت و پرهیز از غفلت، محاسبه نفس، توبه، ارتباط دنیا و آخرت، توکل، صبر، کمال ایمان، پرهیز از آزاررسانی به همسایگان، سکوت و گفتگو و ثواب تلاش برای اصلاح بین مردم.

نمونه مباحث

  • ابوالدرداء گفت: رسول خدا(ص) روز جمعه برای ما خطبه خواند و گفت: ای مردم توبه کنید قبل از آنکه بمیرید و اعمال صالح انجام دهید قبل از آنکه مشغول و ناتوان شوید...[۷].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص25
  2. ر.ک: همان، ص26
  3. ر.ک: همان، ص21، پاورقی 1
  4. ر.ک: الذهبي، ج3، ص657
  5. ر.ک: مقدمه محقق، ص6
  6. ر.ک: الحسيني الجلالي، السيد محمدجواد، ص190-191
  7. ر.ک: متن کتاب، ص28

منابع مقاله

وابسته‌ها