الإملاء الفرید

الإملاء الفريد، اثر نعوم جرجیس زرازیر ابوهشام، اثری ارزشمند، متضمن معروف‌ترین قواعد و قوانین املای عربی، به‌همراه تطبیقات کاربردی است.

الإملاء الفرید
الإملاء الفرید
پدیدآورانابو هشا‌م‌، نعوم جرجیس زرازیر (نويسنده)

جواد، مصطفی (سایر)

جواری، احمد عبدالستار (سایر)
عنوان‌های دیگرتحقیق الأماني ** يتضمن أشهر قواعد الإملاء مقزونة بتطبیقات وافیة...
ناشرالمجمع العلمي العراقي ** مطبعة النعمان
مکان نشرعراق ** عراق - نجف اشرف
سال نشر1392ق - 1973م
چاپ6
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/الف2الف8
  1. 145 PN
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نام کتاب، در ابتدا «تحقيق الأماني لطلاب الأمالي» بوده، ولی بعدا به نام حاضر، تغییر داده شده است[۱].

نویسنده در این کتاب، به جمع‌آوری مهم‌ترین قواعد املای عربی پرداخته و در آن، مطالبی صحیح و مفید را برای دانش‌آموزان، محققین و بسیاری از علما و کسانی که مایل به کنترل و تصحیح نوشتار هستند، گردآوری کرده است[۲].

اثر حاضر، صلاحیت آن را داراست که به‌عنوان یک کتاب درسی و نیز کمک‌درسی برای کسانی که خواهان یافتن قواعد املایی برای تصحیح املای خود می‌باشند، مورد استفاده قرار گیرد[۳].

با ملاحظه مباحث و مطالب کتاب، می‌توان به این نکته پی برد که در آن، تلاشی انکارناپذیر در تنظیم مطالب مفید و ارزشمند، صورت گرفته است[۴].

در ابتدای کتاب، پس از تقریظ احمد عبدالستار جواری در اشاره به اهمیت کتاب[۵]، به بیان تاریخچه و چگونگی شکل‌گیری خط در زبان عربی و ذکر تحولات به‌وجودآمده در آن، از جمله افزوده شدن نقطه و علامات به خط عربی، پرداخته شده است[۶].

از جمله مطالب کتاب، می‌توان به ویژگی‌های حروف هجائیه و ملحقات آن[۷]، انواع همزه[۸]، تفاوت میان تاء مبسوطه و تاء مربوطه در نحوه نگارش[۹]، همزه متطرفه[۱۰] و متوسطه[۱۱]، الف لینه در اسم، فعل و حرف[۱۲]، حروف محذوف و مزید[۱۳] و نحوه نگارش کلماتی که در آنها «ظاء» وجود دارد[۱۴] اشاره نمود.

مصادر و منابعی که نویسنده از آنها استفاده کرده، گرچه اندک می‌باشد، اما منابعی مهم و قابل توجه است که از جمله آنها، عبارتند از: «مغني اللبيب» ابن هشام انصاری، «الفیه» ابن مالک و شرح ابن عقیل بر آن، «لسان العرب» ابن منظور، «المنجد» لویس معلوف، «تقرير اللسان و القلم» کمال جبوری، «الأجوبة الشافية» سلیم حسون، «المقدمة» ابن خلدون، «الإملاء الواضح» عبدالمجید نعیمی و دحام کیال و «تحرير الكتابة» احمد شوقی امین[۱۵].

پانویس

  1. ر.ک: تقریظ کتاب، ص6
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان
  4. ر.ک: همان
  5. ر.ک: همان
  6. ر.ک: فذلكة تاريخية، ص10
  7. ر.ک: متن کتاب، ص14
  8. ر.ک: همان، ص28
  9. ر.ک: همان، ص39
  10. ر.ک: همان، ص49
  11. ر.ک: همان، ص54
  12. ر.ک: همان، ص69
  13. ر.ک: همان، ص80
  14. ر.ک: همان، ص94
  15. ر.ک: همان، ص110

منابع مقاله

تقریظ، فذلكة و متن کتاب.

وابسته‌ها