اسلام و آزادی اجتماعی - سیاسی

اسلام و آزادی اجتماعی - سیاسی، تألیف ویدا تمله، با هدف تبیین راه‌های درست زندگی و شناخت فرهنگ صحیح و کامل انسانی و رهایی از بند فرهنگ‌های غلط که از طریق پیروی از راه انبیا و یاران آنان تحقق می‌یابد، به رشته تحریر درآمده است.

اسلام و آزادی اجتماعی - سیاسی
اسلام و آزادی اجتماعی - سیاسی
پدیدآورانتمله، ویدا (مؤلف)
ناشرمؤلف
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1374
چاپاول
موضوعجا‌معه‌ شنا‌سی‌,مهندسی‌ اجتما‌عی‌,جنبه‌ ها‌ی اجتما‌عی‌ ایران‌-- تا‌ریخ‌-- انقلاب‌ اسلامی‌، ۱۳۵۷ -
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
HM۶۰۶/ف۲ط۲

نویسنده با ارائه تعریفی از جامعه، پرسش‌هایی را در مورد زندگی اجتماعی مطرح کرده است. عوامل تأثیرگذار در زندگی اجتماعی کدام‌اند؟ زندگی اجتماعی انسان، طبیعی است یا اضطراری؟ اجباری بوده و یا انتخابی؟ نویسنده کتاب با استناد به آیه 13 سوره حجرات، زندگی اجتماعی انسان را جزو فطرت و خلقت او می‌داند و براساس آن نتیجه می‌گیرد که هر کدام از انسان‌ها دارای استعدادهای خاصی هستند و به هم نیازمندند. نظام اجتماع انسانی، بر اساس تأثیر و تأثر است. در این نظام اجتماعی، خداوند متعال، قدرت تفکر و اندیشه را به‌طور فطری در درون انسان به امانت گذارده و از او می‌خواهد که انتخاب‌کننده خوبی باشد، ولی آزادی اندیشه او تا حدی است که به اندیشه دیگران صدمه وارد نکند.

مؤلف در بحث از عوامل اصلی و تشکیل‌دهنده فرهنگ، با تقسیم عوامل فرهنگ به دو دسته عوامل فرهنگ غلط و عوام فرهنگ صحیح، شرک و جهل، مترفین و تقلید کورکورانه را با ذکر آیاتی متناسب با هر کدام از مفاهیم از عوامل فرهنگ غلط برشمرده و ایمان به خدا و توحید، علم، عقل و سنت‌های صحیح و اصیل را از عوامل فرهنگ صحیح ذکر کرده است. دموکراسی را در حاکمیت خدا و در پناه ولایت الهی می‌توان جلوه‌گر یافت، چون مختار بودن انسان، نمایی از آزادی و مسئولیت اوست.

نویسنده در بخش آخر کتاب، عدالت، تساوی، حریت و آزادی منطقی، پیروی از فکر و منطق، رهبری صحیح و الهی و مشورت با مردم در امور مربوط به آنان را از ویژگی‌ها و امتیازات حکومت الهی برشمرده است.[۱]

پانویس

  1. حقیقت، سید صادق، ص 58-59

منابع مقاله

حقیقت، سید صادق، اندیشه سیاسی در اسلام: کتاب‌شناسی توصیفی، تهران، انتشارات بین‌المللی الهدی، 1377ش.

وابسته‌ها