ادب الملوك فی بیان حقائق التصوف

أدب الملوك في بيان حقائق التصوف، اثری از مؤلفی ناشناخته در موضوع صوفیه و آداب و سلوک ایشان است که به اهتمام محقق و خاورشناس مشهور بیرند راتکه منتشر شده است.

‫ادب الملوك فی بیان حقائق التصوف
ادب الملوك فی بیان حقائق التصوف
پدیدآورانمؤلف ناشناخته (نويسنده) راتکه، برند (محقق)
ناشرکنگره‌ جها‌نی‌ بزرگداشت‌ دویستمین‌ سا‌لگرد تولد شیخ‌ اعظم‌ انصا‌ری. دبیرخا‌نه‌
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1370ش - 1991م
چاپ1
موضوعتصوف -- آداب‌ و اعما‌ل - تصوف - متون قدیمی تا قرن 14
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
4الف 288/3 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب مشتمل بر مقدمه، 28 باب و خاتمه است. نویسنده در مقدمه به‌اختصار حقیقت علوم مختلف و هدف هریک (اعم از فقه، حدیث، قرائت و تفسیر، لغت و نحو و معانی) را بیان کرده و از قصور صاحبان این علوم در به‌کار گرفتن علم خویش سخن گفته است و در ادامه نوشته است: سپس به علمای این عصر نگاه کردم و در رسوم و احکام ایشان دقت کردم، پس ظواهر ایشان را مخالف با آثار و اخبار دیدم. ابتدا به لباس ایشان نگاه کردم و آن را از جهت طول آستین‌ها و دامن‌ها و نرمی و نازکی، مخالف با سنت یافتم؛ مثل اینکه لباس متکبرین است. طعام ایشان نیز رنگانگ و همنشینی ایشان نیز با اغنیا برای طلب ریاست و اعراض ایشان از فقرا و تلاش ایشان در طلب دنیا را مشاهده کردم و البته اندکند علمایی که به علم تمسک جسته و به عمل کردن به آن مشغول شده و از شبهات پرهیز کرده و به سنت متمسک شده‌اند[۱].

همچنین در سبب نام‌گذاری کتاب می‌نویسد: در این کتاب اصول و قواعد صوفیه و آداب و رسوم و احکام و حقایق آن و همه لوازم ایشان در موافقت با سنت نبوی را بیان کردم و آن را «أدب الملوك» نامیدم؛ چراکه صوفیه در همه اسباب و لوازم دنیا زهد ورزیده‌اند و ملوک گشته‌اند و چرا مستحق نام ملوکیت نباشند، درحالی‌که همتی غیر خدا ندارند و از دنیا به کمترین آن راضی شده‌اند؟![۲].

نویسنده «فقر» را اولین چیزی می‌داند که تصوف بر آن بنا شده است و برای صوفیه در فقر اشارات و احکامی است و نام فقر سبب جمع ایشان است و...[۳].

در باب نهم کتاب، علوم صوفیه این‌گونه معرفی شده است: «و اما علوم صوفیه همان علم باطن و علم الهام و سر بین خداوند و اولیائش بدون واسطه است؛ همان علم لدنی که خداوند عزوجل می‌فرماید: «و علمناه من لدنا علما»[۴].

در انتهای کتاب نیز اشاره شده که سیاحت صوفیه، خروج از شهری به شهری است، وطن صوفیه مسجد، نشستن صوفیه حلقه‌وار و خوراک ایشان تنگ‌دستی و گرسنگی است[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص6
  2. ر.ک: همان، ص7
  3. ر.ک: متن کتاب، ص12-13
  4. ر.ک: همان، ص34
  5. ر.ک: همان، ص58-63

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها