ابن میسر، محمد بن علی

محمد بن علی بن میسر (متوفی 677ق/1278م)، مورخ مصری.

ابن میسر، محمد بن علی
NUR11947.jpg
نام کاملابن میسر، محمد بن علی
نام‌های دیگراب‍ن‌ م‍ي‍س‍ر، اب‍و ع‍ب‍د ال‍ل‍ه‌ ت‍اج ‌ال‍دي‍ن‌ م‍ح‍م‍د ب‍ن‌ م‍ي‍س‍ر

اب‍ن‌ ج‍ل‍ب‌ راغ‍ب‌، ت‍اج ‌ال‍دي‍ن‌ م‍ح‍م‍د

م‍ح‍م‍د ب‍ن‌ م‍ي‍س‍ر
نام پدرعلی
محل تولدمصر
رحلت677ق/1278م
اطلاعات علمی
برخی آثار‏المنتقی من اخبار مصر لابن میسر تاج‌الدین محمد بن علی بن یوسف بن جلب راغب

نام‌، کنیه و لقب

ابن میسر، ابوعبدالله تاج‌الدین محمد بن على بن یوسف بن میسر، نام او به صورت‌های ابن میسره و ابن میسر نیز آمده است. از وی با شهرت ابن جَلَب راغب هم یاد می‌شود؛ هرچند برخی در یکى بودن ابن میسر و ابن جلب راغب، تردید کرده‌اند.

اساتید

ابن شاکر از آموزش ابن میسر نزد مشایخ زمانش به شکلى کلى یاد می‌کند و از آنان نام نمی‌برد. ابن میسر خود به اینکه از پدرش حدیث شنیده است، اشاره دارد و از آن می‌توان دانست که پدر او از دانشمندان روزگار خود بوده است.

آثار

باآنکه ابن میسر کتاب «تاريخ القضاة» را نوشته، اما اهمیت وی بیشتر به سبب، تألیف اثری در تاریخ مصر است. این اثر که از مراجع مقریزی بوده، مورد استفاده مورخان بعد از او قرار گرفته است؛ به‌ویژه می‌توان از «الانتصار» ابن دقماق و «الكواكب» ابن زیات یاد کرد. اغلب گفته شده است که ابن میسر این تاریخ را به‌عنوان ذیلى بر تاریخ مسبّحى فراهم کرده و سال‌های وقایع آن را به 553ق، رسانده است. بااین‌همه نقل برخى وقایع مربوط به سده 4ق، بیانگر آن است که او صرفاً به ذیل‌نویسى بر اثر مسبحى نپرداخته بوده است. احتمال پذیرفتنی‌تر آن است که آخرین بخش تاریخ بزرگ ابن میسر عنوان «تکمله تاریخ مسبحی» را داشته است. آغاز تاریخ ابن میسر فتح مصر به دست مسلمانان و یا دست‌کم تاریخ طولونیان بوده است[۱].

پانویس

  1. ر.ک: مؤذن جامی، محمدمهدی، ج4، ص717-718

منابع مقاله

مؤذن جامی، محمدمهدی، دائرة‌المعارف بزرگ اسلامی، زیر نظر کاظم موسوی بجنوردی، تهران، مرکز دائره‌المعارف بزرگ اسلامی، چاپ دوم، 1377ش.

وابسته‌ها