أئمتنا عبادالرحمن

أئمتنا عبادالرحمن تألیف سعید (احمد سعید) ابومعاش، کتابی است در مورد سیره و زندگانی چهارده معصوم(ع) که در سال 1429ق به زبان عربی نوشته شده است.[۱]

أئمتنا عبادالرحمان
أئمتنا عبادالرحمن
پدیدآورانابومعاش، سعید (نویسنده)
ناشرمؤسسة السيدة المعصومة (عليهاالسلام)
مکان نشرایران - قم
سال نشرمجلد1: 1429ق
چاپ1
موضوعائمه اثناعشر - احاديث

چهارده معصوم - احاديث

چهارده معصوم - فضايل - احاديث
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏36‎‏/‎‏5‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏28‎‏ ‎‏الف‎‏9
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

ساختار

کتاب با مقدمه نویسنده آغاز و مطالب در چهارده بخش، در دو جلد، تنظیم شده است. نویسنده با استفاده از آیات، روایات و اشعار به بیان سیره چهارده معصوم(ع) پرداخته و در خلال مباحث، گاه به ادعیه و زیارات آن حضرات اشاره کرده است.

گزارش محتوا

در مقدمه، ضمن اشاره به این نکته که برخی از مخالفین و دشمنان، شیعه را به انحراف از توحید صحیح و غلو درباره ائمه اطهار(ع) متهم کرده و چهره مذهب شیعه را، نزد جاهلان، خدشه‌دار کرده‌اند، به آیاتی اشاره شده است که به بیانگر ویژگی‌ها و خصوصیات ائمه(ع) می‌باشد.[۲] جلد نخست، از دو بخش تشکیل شده است: بخش اول، به بیان روایاتی در سیره پیامبر(ص) اختصاص یافته است. می‌توان موضوع اصلی این روایات را در امور زیر، خلاصه نمود: خداوند نور محمد(ص) و اهل‌بیتش(ع) را نور خویش خلق کرده و آنان را برگزیده است؛ طهارت پدران، مادران و اجداد آن حضرت(ص)؛ ولادت پیامبر(ص)؛ پیامبر(ص) مغفورله می‌باشد؛ اوصاف و معجزات پیامبر(ص)؛ سبقت آن حضرت بر سایر انبیا در اعتراف به ربوبیت حق در عالم ذر و میثاق؛ اولین نمازگزاران در اسلام؛ نسب آن حضرت؛ خداوند آن حضرت(ص) و اهل‌بیتش(ع) را بر عالمیان برگزیده است؛ تشریح فصول اذان؛ مکارم اخلاق آن حضرت؛ پیامبر(ص) و اهل‌بیتش(ع) بهترین مردم هستند؛ عبودیت پیامبر(ص) و نفی غلو از او؛ معراج؛ ادعیه و وصایا؛ قصاص سواده از پیامبر(ص)؛ شروط توحید؛ عبادت آن حضرت و امتناع عمر از کتابت وصیت پیامبر(ص).[۳] در بخش دوم، روایاتی آمده که به ذکر سیره امیرالمؤمنین(ع) اختصاص دارد. عناوین کلی و موضوعات مطرح شده در این روایات را می‌توان در امور زیر خلاصه نمود: خلقت حضرت علی(ع) از نور خداوند؛ نسب وی؛ ولادت او در کعبه؛ علی مظهر ایمان و توحید کاملی که باب دین است؛ شمرده نشدن فضایل آن حضرت؛ جایگاه علی(ع) نزد خدا و رسولش(ص)؛ علی(ع) حجت خدا و خلیفه او در آسمان و زمین؛ اقوال پیامبر(ص) در مورد وی؛ علم علی(ع)؛ ایمان ابوطالب(ع)؛ نبی و وصی پدران این امت‌اند؛ صفات و شجاعت و قدرت ملکوتی آن حضرت؛ مکارم اخلاق وی؛ ولایت علی(ع) مهمترین فریضه بر امت؛ کلمات و خطبه آن حضرت در توحید؛ عبودیت ایشان؛ شکستن بت‌ها توسط وی؛ ادعیه و مناجات مشهور ایشان؛ نزول آیات توحید در شأن وی و وصیت آن حضرت قبل از شهادت.[۴] جلد دوم، در دوازده بخش، مطالب آن به همان ترتیبی (از ولادت تا شهادت) که در جلد نخست آمده، نشان‌دهنده سیره و زندگانی سایر معصومین(ع)، از حضرت زهرا(س) تا امام زمان(عج) می‌باشد. نویسنده بخش پایانی کتاب علاوه بر زندگی و سیره امام زمان(عج) به فضیلت انتظار فرج، توقیعات صادر شده از آن حضرت، ذکر ادعیه و زیاراتی همچون دعای فرج، دعای سمات، دعای افتتاح، دعای عظیم الشأن، زیارت آل‌یاسین و... اشاره نموده است.[۵] از جمله ویژگی‌های کتاب آن است که نویسنده از منابع معتبر و معروفی همچون: «وسائل الشیعه»، «احتجاج طبرسی»، «مصابیح الانوار شبر»، «تحف العقول» و... استفاده کرده است.

وضعیت کتاب

فهرست مطالب هر جلد، در انتهای همان جلد آمده است. در پاورقی‌ها به ذکر منابع پرداخته شده است.

پانویس

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها