آشنايی با وظايف و حقوق زن

آشنایی با وظایف و حقوق زن، اثر ابراهیم امینی جلد پنجم از مجموعه شش جلدی «جوان و باورها»، با هدف تبیین باورها و ارزش‌ها به نسل جوان است که با نثری روان و شیوا نگاشته شده است و استادان و جوانان می‌توانند، از آن به‌عنوان کتابی کمک آموزشی استفاده کنند.

‏آشنايی با وظايف و حقوق زن
آشنايی با وظايف و حقوق زن
پدیدآورانامینی، ابراهیم (نويسنده)
ناشربوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبليغات اسلامی حوزه علميه قم)
مکان نشرایران - قم
سال نشر1390ش
چاپ4
شابک978-964-09-0606-4
موضوعزناشویی (اسلام) - زنان - وضع حقوقی و قوانین (فقه) - زنان در اسلام - زنان در اسلام - پرسش‏ها و پاسخ‏ها
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
5آ 8الف 230/172 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

این کتاب از دو بخش«حقوق و وظایف زن در اسلام» و «حقوق و وظایف زن در آیینه پرسش و پاسخ» تشکیل شده است. بخش نخست کتاب، آیاتی درباره ارزش انسان دربردارد که به زن یا مرد اختصاص ندارد، بلکه هر دو جنس را در ویژگی‌‌ها و ارزش‌های انسانی مشترک می‌داند و هیچ تفاوتی برای آنان در این‌ زمینه قائل نیست. در این قسمت، نویسنده با بیان آیاتی این مسئله را تبیین کرده است.

در قسمت دیگری از بخش نخست، مبحث زن و آزادی بررسی شده است. نویسنده در بیان مطلب آورده است: اگرچه اسلام آزادی انسان را محترم می‌شمارد، آزادی مطلق را نه ممکن می‌داند و نه طبق مصالح فردی و اجتماعی انسان‌ها، بلکه ناعادلانه خواندن برخی محدودیت‌ها را معلولِ نداشتن شناخت صحیح انسان از مصالح واقعی خویش می‌داند. در این بخش، جنبه‌های آزادی انسان مانند آزادی در کار؛ آزادی در تملک؛ آزادی در ازدواج؛ آزادی در کسب علم؛ و آزادی در انتخاب مسکن، جزو نمونه‌های آزادی بیان شده است.

در قسمت دیگری از کتاب که با عنوان زن و حجاب مشخص شده، آیه‌های حجاب بیان و حدود حجاب، محارم و فلسفه حجاب نیز بررسی شده است. ازدواج و فواید آن، نام قسمت دیگری از کتاب است. نویسنده در این فصل به آیاتی که در آن به امر مقدس ازدواج تأکید شده، اشاره می‌کند. همچنین، پی‌آمدهای ازدواج که شامل ایجاد انس و محبت؛ راهی برای حفظ پاک‌دامنی و مصونیت از گناه؛ تأمین سلامت جسم و روان؛ کمک به سلامت محیط اجتماعی؛ بقای نسل؛ و لذت‌جویی است، بررسی می‌شود.

حقوق و وظایف متقابل زن و شوهر، نام قسمت دیگری از کتاب است. نویسنده در این فصل، نخست حقوق و وظایف مشترک زن و شوهر از جمله حسن معاشرت؛ جلب توجه همسر؛ کام‌دهی و نگه‌داری و تربیت فرزندان را برشمرده و سپس وظایف مخصوص شوهر را شرح داده که عنوان‌های آن عبارتند از: سرپرستی و قیمومیت خانواده؛ تأمین نفقه؛ و مراقبت‌های دینی و اخلاقی. آن‌گاه برخی وظایف زن را مانند اطاعت از شوهر در موارد مجاز؛ تمکین از شوهر در تمتعات جنسی؛ امانت‌داری و حفظ اموال شوهر؛ حفظ عفت و پاک‌دامنی؛ و کسب اجازه از شوهر در خروج از منزل بررسی می‌کند.

در فصل بعد، نویسنده به موضوع مهر زن و فلسفه آن پرداخته و با بیان آیات و روایاتی، این موضوع را توضیح داده است. وی در بیان فلسفه مهریه می‌نویسد: «مرد برای اثبات علاقه باطنی خود و برا ی گرامیداشت همسر و به دست آوردن دل او، چیزی را به‌عنوان مهر به او تقدیم می‌کند».

یکی دیگر از علل تشریع مهر، تأمین آرامش و امنیت نسبی برای زنان بیان شده است. نفقه و فلسفه آن، عنوان فصل دیگری از کتاب است. فصل دیگر کتاب به مسئله «ارث زن در اسلام» اختصاص دارد که در این فصل، ‌نویسنده به پرسشی درباره فلسفه دو برابر بودن ارث مرد نسبت به زن پاسخ می‌دهد.

درباره موضوع اسلام و چند همسری، فلسفه تجویز آن در اسلام و شرایط آن، در فصل دیگری سخن به میان آمده است. در فصل پایانی از بخش اول، نویسنده، طلاق در اسلام و فلسفه آن را بررسی کرده و عوامل طلاق را برشمرده و در پایان نیز توضیحاتی در این زمینه بیان کرده است. بخش دوم به پرسش‌هایی در زمینه حقوق و وظایف زن اختصاص دارد که مؤلف به این پرسش‌ها پاسخ داده است. فصل پایانی بخش دوم نیز به پرسش‌هایی درباره جنبه‌های شخصیتی حضرت زهرا3 به‌عنوان الگوی برتر زنان اختصاص دارد که نویسنده پاسخ‌های آن را در اختیار خوانندگان قرار داده است[۱].

پانویس

  1. حبیبی، سلمان، ص49-51

منابع مقاله

حبیبی، سلمان، کتاب‌شناسی توصیفی زن و خانواده، قم، انتشارات دفتر عقل، چاپ یکم، 1387ش.


وابسته‌ها