آب، گرمابه و پاکیزگی نزد زرتشتیان ایران

آب، گرمابه و پاکیزگی نزد زرتشتیان ایران، تألیف جمشید سروشیان، برخی آداب و رسوم مربوط به طهارت و پاکیزگی را در دین زرتشتی بررسی می‌کند.

آب، گرمابه و پاکیزگی نزد زرتشتیان ایران
آب، گرمابه و پاکیزگی نزد زرتشتیان ایران
پدیدآورانسروشیان، جمشید سروش (مؤلف)
ناشرماکان
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1376
چاپیکم
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
BL 1590/ط۹س‌۴

نویسنده می‌کوشد با روش توصیفی و ضمن ارائه مدارک و اسنادی از متون زرتشتی، ارزش جان بخشی آب و پاکیزگی و گرمابه را در میان زرتشتیان ایران برشمارد و آیین و آداب و رسوم پلشت‌زدایی (طهارت تن و روان) را در دین زرتشتی توضیح دهد.

کتاب دارای پنج بخش اصلی و پیوست است. مؤلف در بخش نخست، با توجه به مستندهای دینی و تاریخی، جایگاه آب و استحمام (گرمابه) را در دین زرتشتی و فرهنگ ایران به‌طور مختصر تبیین می‌کند.

در بخش دوم، آیین‌های پلشت‌زدایی در دین زرتشتی با توجه به آداب و رسوم پارسیان هند معرفی گردیده‌اند و در بخش سوم، شیوه‌های پاکیزگی و چگونگی پاکیزه نگاه داشتن تن، و عناصر طبیعی و مقدسی چون آب و زمین و... از نظر گذرانده شده است. در دو بخش آخر به‌طور موجز، جایگاه گرمانبه در شاهنامه و وضعیت گرمابه و استحمام در میان زرتشتیان کنونی بررسی می‌شود. بحث درباره ایزد بانوی ناهید به عنوان ایزد موکل آب‌ها و ستایش و تقدیس آب در دین ایران باستان مطالبی است که محتوای پیوست را تشکیل می‌دهد.[۱]

پانویس

  1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص308

منابع مقاله

شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

وابسته‌ها