او خواهد آمد

او خواهد آمد
نام کتاب او خواهد آمد
نام های دیگر کتاب
پدیدآورندگان مهدی‌پور، علی‌‌اکبر (نويسنده)
زبان فارسی
کد کنگره ‏‎‏BP‎‏ ‎‏224‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏9‎‏الف‎‏8
موضوع محمد بن حسن (عج)، امام دوازدهم، 255ق. -

مهدویت

مهدویت - مطالعات تطبیقی

ناشر رسالت
مکان نشر قم - ایران
سال نشر 1384 هـ.ش
کد اتوماسیون AUTOMATIONCODE13669AUTOMATIONCODE


معرفى اجمالى

او خواهد آمد، اثر على‌اكبر مهدى‌پور، ارائه مباحثى است در خصوص تولد امام زمان(ع)، ظهور و نقش وى در جهان هستى كه به زبان فارسى و در سال 1418ق تدوين شده است.

شنيدن تعبير «هسته مركزى جهان آفرينش» در مورد امام زمان(عج) و تفكرات مؤلف در پى پيدا كردن ارتباط ميان اين تعبير و تشبيه ايشان به خورشيد نهان در پشت ابر، انگيزه تأليف اين اثر شده است.

ساختار

كتاب با دو مقدمه از مؤلف، در ذكر ويژگى‌هاى جهان پس از ظهور و بيان سرگذشت كتاب، آغاز شده است.

نويسنده، مطالب را در چهار بخش كلى ارائه و با بهره‌گيرى از كتاب‌هاى تاريخى و روايى، نخست شخصيت و سرگذشت حضرت نرجس، مادر امام زمان(ع) و تولد امام از وى، شاهدان بر اين تولد و اعتراف جمعى از علماى اهل سنت، مثل بيهقى، ابن خلكان، ابن حجر و ابن صباغ بر تولد امام در نيمه شعبان 225ق را تبيين نموده است.

سپس، متونى را كه در كتاب‌هاى روايى شيعه و عامه بر ضرورت شناخت امام زمان تأكيد دارند، نقل و بشارت‌هاى اديان و مذاهب مختلف جهان را اعم از وثنيت، كليميت، مسيحيت، مجوسيت، زرتشتى و اسلام به آمدن مصلح آخرالزمان و برپاكننده حكومت عدل جهانى متذكر شده است.

در پايان، نقش امام زمان در جهان هستى را بررسى و با اسناد به آيات و روايات، او را جان جانان و هسته مركزى جهان معرفى كرده است.

مؤلف در پى آن است تا با اقتباس از سخنان معصومين(ع) سيماى تابناك جهان بعد از ظهور را ارائه نمايد.

گزارش محتوا

بخش اول، به گزارش لحظه‌به‌لحظه تولد حجة بن الحسن(عج) اختصاص داشته و به معرفى مادر ايشان كه از تبار يكى از حواريون حضرت عيسى(ع) مى‌باشند، پرداخته است.

مؤلف براى مادر امام زمان(عج)، نه اسم برشمرده و به توضيح هريك پرداخته است كه عبارتند از: مليكه، حكيمه، سبيكه، نرجس، سوسن، مريم، ريحانه، خمط و صيق.

نويسنده، سرگذشت حيرت‌انگيز نرجس خاتون را از زبان خود ايشان نقل كرده و در پايان گزارش، چند نكته را يادآورى كرده و در پايان چنين نتيجه‌گيرى مى‌نمايد كه:

1. نرجس خاتون اهل قسطنطنيه، پايتخت بيزانس، استانبول كنونى است؛

2. نام شريفش «مليكه» است و به هنگام اسارت، خود را نرجس معرفى كرده و به نام‌هاى مختلفى در خانه حضرت عسكرى(ع) خوانده شده است؛

3. پدرش «يشوعا» پسر «تئوفيل بن ميخائيل» است كه در عهد وى برخوردهاى نظامى بين قواى مسلمين و رومى‌ها، مكرر به وقوع پيوسته و او يك‌بار، همه زندانيان مسلمان را آزاد كرده است؛

4. روايت بشر، مورد اعتماد و استناد علماست كه علاوه بر آن، به طريق صحيح از امام عسكرى(ع) روايت شده كه مادر بقيةالله(عج)، دختر پسر قيصر روم است.

مؤلف، گزارش لحظه‌به‌لحظه حكيمه خاتون از تولد امام زمان(ع) را در رأس گزارشاتى كه در منابع معتبر شيعى وجود دارد، دانسته و بعد از ذكر مفصل آن، ديگر شاهدان عينى اين واقعه عظيم از جمله: عقبه‌ى خادم، عقيد خادم كه براى ابوالأديان و ديگران ولادت آن حضرت را شرح داده، ماريه كه در آن خانه خدمت مى‌كرده و... را نام برده و بعد از ذكر رواياتى كه بر تاريخ دقيق ولادت منجى موعود دلالت دارند، آن دسته از دانشمندان را عامه كه به تولد ايشان اعتراف كرده‌اند، نام برده است.

بخش دوم، به ضرورت شناخت امام زمان(عج) پرداخته و با اشاره به فراوانى وجود دلايل عقلى و نقلى بر وجوب شناخت امام زمان در همه اعصار و امصار، از برشمردن آنها صرف نظر كرده و تنها از اسناد و مدارك حديث معروف «من مات و لم يعرف امام زمانه...» سخن گفته است و بعد از بيان تعبيرهاى مختلف اين حديث، متون وارده در اين رابطه را با دقت بررسى و در سه بخش ارائه كرده است:

1. متونى كه عينا در منابع فريقين از راويانى همچون: سيد مرتضى علم الهدى، سيد بن طاووس، سعد الدين تفتازانى و... ثبت شده است.

2. احاديثى كه فقط در منابع عامه آمده است؛ توسط برخى از راويان همچون مسلم بن حجاج نيشابورى، ابونعيم، اسكافى و...

3. رواياتى كه فقط در منابع شيعه ذكر شده؛ توسط علامه مجلسى، شيخ مفيد، شيخ عباس قمى و...

نويسنده، گرچه غير قرآن، ساير كتب آسمانى را دست‌خوش تحريف مى‌داند، با اين وجود، معتقد است در اين كتب، جملاتى وجود دارد كه از دستبرد ديگران مصون مانده كه در آنها از آمدن مهدى موعود(عج) گفت‌وگو شده است و چون اين مطلب، به‌صورت پيشگويى بوده و مضامين آنها در قرآن و اخبار متواتر وارد شده است، از اين رهگذر، مسلم مى‌شود كه اين عبارات، از منطق وحى سرچشمه گرفته است.

لذا در بخش سوم، قسمتى از نويدهاى مهدى موعود(عج) را از كتب مقدسه ساير پيروان اديان نقل كرده تا اين مطلب را به اثبات برساند.

در بخش چهارم، به بررسى نقش امام زمان(ع) در جهان هستى پرداخته و به يكى از شايع‌ترين پرسش‌ها در مورد حضرت ولى عصر(عج) پاسخ گفته مى‌شود و آن اينكه در زمان غيبت كه دست مردم از دامن آن حضرت كوتاه است، نحوه استفاده از ايشان چگونه مى‌باشد؟

در پاسخ، مؤلف از روايات متعددى كه در اين زمينه وارد شده، استمداد نموده و با استفاده از تعابيرى همچون خورشيد در پشت ابرهاى تار، هسته مركزى جهان هستى و... سعى در نماياندن نقش و جايگاه حضرت ولى عصر(عج) در عالم را دارد.

وضعيت كتاب

كتاب، حاصل تدوين مقالاتى است با عنوان «نقش امام زمان در جهان هستى»، «او خواهد آمد» و «آخرين اميد».

فهرست مطالب در ابتدا و فهرست منابع در انتهاى كتاب آمده است.

پاورقى‌ها به ذكر منابع و توضيح برخى كلمات متن پرداخته است.

منابع مقاله

مقدمه و متن كتاب.


پیوندها

مطالعه کتاب او خواهد آمد در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور