الرسائل الفقهیة (بروجردی)

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

الرسائل الفقهية تقریرات بحث خارج فقه آیت‌الله حسین طباطبایی بروجردی (1291- 1380ق) مجموعه‌ای از چند رساله در ابواب مختلف فقهی که توسط محمدجواد خندق‌آبادی (1297- 1363ش)، منتشر شده است.

الرسائل الفقهیة (بروجردی)
الرسائل الفقهیة (بروجردی)
پدیدآورانبروجردی، حسین (نويسنده)

خندق آبادی، جواد (مقرر)

موسسه‌ آیه‌ الله‌ العظمی‌ البروجردی لنشر معا‌لم‌ اهل‌ البیت‌ علیهم السلام ( سایر)
عنوان‌های دیگررسالة في العلم الإجمالی ** مقدمة آیة الله العظمي السید البروجردي رحمة الله لکتاب الرجال المنسوب إلي النجاشي ** مقدمة آیة الله العظمي السید البروجردي رحمة الله لکتابه النفیس ترتیب أسانید الکافي
ناشرطبا
مکان نشرایران - قم
سال نشر1394ش - 2015م
چاپ1
شابک978-600-92890-0-4
موضوعفقه جعفری - قرن 14 - حدیث - علم الرجال
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
/ب۴ر۵ 183/5 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

اثر حاضر، حاصل تقریرات دروس فقهی آیت‌الله بروجردی است که توسط سید احمد رضوی، گردآوری شده و به قلم یکی از بارزترین شاگردان معظم‌له، شیخ خندق‌آبادی، به رشته تحریر درآمده است[۱].

کتاب با مقدمه مفصلی از مؤسسه نشر معالم اهل بیت(ع) آغاز شده است که در آن ابتدا به بحث پیرامون چگونگی رشد و توسعه فقه اسلامی پرداخته شده و سپس، ضمن معرفی فرق اسلامی و آثار و تصانیف فقهی آنها، فقه شیعی، به صورت مفصل، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در پایان نیز، ضمن اشاره به گوشه‌ای از زندگانی علمی محقق و کیفیت تدوین کتاب، به برخی از ویژگی‌های آن، اشاره شده است[۲].

در انتهای کتاب، دو مقدمه از آیت‌الله بروجردی، آورده شده است. نخست مقدمه‌ای است از ایشان که بر کتاب نفیس «ترتيب أسانيد الکافي» نوشته و دیگری، مقدمه‌ای است بر کتاب «الرجال» منسوب به نجاشی که مشتمل بر فوائد ارزشمندی است[۳].

اثر حاضر، با توجه به اهمیت مطالب و مباحث مطرح شده در آن در جامعه علمی شیعی و با عنایت به این که طبق الهامات فقهی مذهب اهل بیت(ع) و نفوذ آن در اندیشه‌ها و مبانی فکری آیت‌الله بروجردی و غنای آن، همراه با خلاقیت و عمق و اصالت فکری یکی از شاگردان برجسته ایشان، نگاشته شده، دارای اهمیت و ارزش ویژه‌ای است[۴].

برخی از مهمترین خصوصیات و ویژگی‌های اثر را می‌توان در امور زیر، مورد بررسی قرار داد:

  1. ابداعات و خلاقیت علمی و فکری متجسم شده در ارائه دهنده مطالب، مباحث و موضوعات آن، به صورت علمی، دقیق و منظم که نمایانگر جنبه‌های مختلف اندیشه ثاقب و ذوق علمی ایشان می‌باشد.
  2. مطالعه مباحث و موضوعات مطرح شده در کتاب، فرصت مناسبی برای حفظ و آشنایی با اندیشه‌ها و مکتب فکری معظم‌له و شناخت آن توسط طلاب، محققین و دانش‌پژوهان ایجاد می‌نماید[۵].

مطالب کتاب، در دو جلد، ارائه شده است. جلد نخست، «رسالة الصلاة» و «رسالة الإجاره» را در خود جای داده و جلد دوم، «رسالة الغصب» و «رسالة الوصیة» و رساله‌ای پیرامون علم اجمالی.

پانویس

  1. مقدمه مؤسسه نشر معالم اهل‌بیت(ع)، ص41
  2. همان، ص5- 41
  3. همان، ص41
  4. همان
  5. همان

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها