مختصر نافع (ترجمه)

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مختصر نافع، ترجمه کتاب «المختصر النافع في فقه الإمامية» تألیف ابوالقاسم نجم‌الدین جعفر بن حسن هذلى حلى، معروف به محقق حلى و محقق اوّل (676-602ق) است از مترجمی ناشناس که به اهتمام محمدتقی دانش‌پژوه، منتشر شده است.

مختصر نافع (ترجمه)
مختصر نافع (ترجمه)
پدیدآورانمحقق حلی، جعفر بن حسن (نويسنده) دانش پژوه، محمد تقی (مصحح)
عنوان‌های دیگر�المختصر النافع. فارسی
ناشرشرکت انتشارات علمی و فرهنگی
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1362ش
چاپ2
شابک-
موضوعفقه جعفری - قرن 7ق.
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‎‏/‎‏م‎‏3‎‏ ‎‏م‎‏30‎‏41 182 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب «مختصر النافع» که خلاصه کتاب «شرائع الإسلام» است، یکى از باارزش‌ترین کتاب‌هاى فقهى محقق حلی می‌باشد که همچون کتاب «شرائع الإسلام» او، کتاب جاودانه‌اى است که در طول تاریخ فقه شیعه مورد توجه فقهاى عظام و علماى گران‌قدر واقع شده است. این کتاب خلاصه‌اى از یک دوره فقه شیعه مى‌باشد که حاصل نظریات فقهى مؤلف در کتاب آورده شده و به‌صورت فقه استدلالى نوشته شده است[۱].

ازآنجایی‌که اصل کتاب، پیش از این معرفی گردیده، در این نوشتار، به معرفی نسخه و ترجمه آن، پرداخته شده است.

از المختصر النافع، سه ترجمه وجود دارد که طبق آنچه محمدتقی دانش‌پژوه در مقدمه گفته، ترجمه حاضر، از جمله آنها می‌باشد که در انتشار کتاب، اصل قرار گرفته و تصرفی در آن نشده است، مگر در پاره‌ای جاها مانند «کی» به‌جای «که» و «آنک» و «آنچ» به‌جای «آنکه» و «آنچه» و «ذال» به‌جای «دال» و «براء» به‌جای «برای» و های آخر کلمه با دو نقطه به‌جای تای کشیده و همزه اضافه به‌جای یای اضافه و «ج» به‌جای «چ» و مانند اینها که رسم خط کنونی برای آنها به‌کار برده شده و در دیگر جاها، کوشیده شده است روش اصل نسخه، حفظ شود[۲].

این نسخه، از آن کتابخانه مرکزی دانشگاه است و در فهرست آنجا، وصف شده است. نسخه را حسن بن محمد بن ابی‌الحسن در یکم ذی‌الحجه 696ق، بیست سال پس از مرگ محقق حلی و سی سال پس از تألیف متن، نوشته و این تاریخ در پایان جلد نخستین، دیده می‌شود. این نکته نیز در مقدمه یادآوری شده است که یکی از دانشمندان شیعی، ابومحمد الحسن بن ابی‌الحسن محمد دیلمی واعظ است که نزدیک 750ق، زنده بوده و احتمال دارد نویسنده این نسخه، همین شخص باشد و یا اینکه شاید بتوان گفت مترجم فارسی کتاب، هموست[۳].

پانویس

  1. المختصر النافع في فقه الإمامية
  2. ر.ک: پیشگفتار، صفحه سی‌وپنج
  3. ر.ک: همان، صفحه سی‌وهفت

منابع مقاله

  1. مقدمه کتاب.
  2. المختصر النافع في فقه الإمامية.

وابسته‌ها