عقيدة السلف و أهل الحديث

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

عقيدة السلف و أصحاب الحديث، اثر اسماعیل بن عبدالرحمن صابونی (373-449ق)، رساله‌ای است مختصر در بیان برخی از عقاید سلف و اصحاب حدیث که با مقدمه یحیی بن علی حجوری و تحقیق ابوعبدالرحمن بن عبدالمجید شمیری، منتشر شده است.

عقيدة السلف و أهل الحديث
عقيدة السلف و أهل الحديث
پدیدآورانصابونی، اسماعیل بن عبد الرحمن (نويسنده)

شمیری، عبدالرحمن بن عبدالمجید (محقق)

حجوری، یحیی بن علی ( مقدمه نويس)
ناشرامید مهر ** سفارت کبرای جمهوری چین. اداره انتشارات
مکان نشرمصر - قاهره ** یمن
سال نشر1428ق - 2007م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/ص2ع7 207/5 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

اثر حاضر، کتابی است درباره ایمان و اعتقادات سلف و اهل حدیث که به‌منظور ارائه اطلاعات و معلومات متمرکزی در این‌باره و به‌دور از جزئیات و تفاصیل و امور حاشیه‌ای و انحرافات، تدوین شده است[۱].

امام ذهبی در «السير» خود، از این کتاب و نویسنده آن نام برده و وی را چنین ستوده است: «و لقد كان من أئمة الأثر له مصنف في السنة و اعتقاد السلف» (وی از پیشوایان حدیث بود که دارای کتابی در سنت و عقاید پیشینیان است)[۲].

زمانی که صابونی در طبرستان و بلاد گیلان بوده و اراده حج و زیارت مرقد شریف پیامبر(ص) نموده است، برخی از وی درخواست نموده‌اند تا کتابی در اصول دین برای ایشان درباره عقایدی که ائمه گذشته و علمای مسلمان و سلف صالح به آن پایبند بوده و همیشه مردم را به آن راهنمایی و دعوت می‌کردند و از مخالفت با آن، نهی می‌کردند، به رشته تحریر درآورد تا مایه هدایت ایشان باشد و او نیز اجابت نموده و رساله حاضر را برای ایشان، نگاشته است[۳].

نویسنده در این کتاب، به چند موضوع پرداخته است که از جمله مهم‌ترین آنها، عبارتند از: اعتقاد اصحاب حدیث درباره صفات خدا، استوای خداوند بر عرش، اعتقاد آنان به نزول خداوند و آمدن او، موضع سلف نسبت به این‌گونه اخبار، برانگیخته شدن پس از مرگ، شفاعت، حوض و کوثر، دیدن خداوند در آخرت توسط مؤمن، ایمان به بهشت و دوزخ و مخلوق بودن آنها، حکم ترک عمدی نماز، خلق افعال عباد، هدایت از طرف خداوند، خیر و شر، مشیت الهی، بشارت‌داده‌شدگان به بهشت، نماز خواندن پشت سر امام عادل و فاجر و جهاد همراه با او، موضع و دیدگاه اهل سنت نسبت به صحابه، ورود به بهشت به‌واسطه فضل و رحمت خداوند، اجل داشتن تمامی مخلوقات، وساوس شیطان، سحر و ساحران، آداب اصحاب حدیث و نشانه‌های اهل بدعت و اهل سنت[۴].

پانویس

  1. ر.ک: رفاعی خفاجه، عادل، ص1220
  2. ر.ک: مقدمه، ص10
  3. ر.ک: همان، ص13
  4. ر.ک: رفاعی خفاجه، عادل، ص1220-1221

منابع مقاله

  1. مقدمه کتاب.
  2. رفاعی خفاجه، عادل، «عقيدة السلف و أصحاب الحديث»، پایگاه مجلات تخصصی نور، الأزهر، السنة الثامنة و الستون، شعبان 1416- الجزء 8، به آدرس:

https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/431180



وابسته‌ها