مسند الحميدي

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مسند الحميدي (ما سمعه الحميدي من حديث رسول‌الله(ص))، اثر عبدالله بن زبیر حمیدی (متوفی 219ق)، از کتاب‌های حدیثی مهم اهل سنت است که نصوص آن توسط حسین سلیم اسد تحقیق و احادیث آن توسط وی، تخریج شده است.

مسند الحميدي
مسند الحميدي
پدیدآورانحمیدی، عبد الله بن زبیر (نويسنده) دارانی، حسین سلیم (محقق)
ناشردار صفاء للنشر و التوزیع (حذفی 1127)
مکان نشرسوریه - دمشق
سال نشر1996م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد2
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

اثر حاضر، مهم‌ترین کتاب حمیدی است که آن را بر اساس نام صحابه مرتب کرده و به‌لحاظ اهمیت کتاب، او «صاحب مسند» خوانده شده است. این مسند، مرکب از یازده جزء و مشتمل بر احادیث عالی‌السند است و ابن ‌حجر عسقلانی از آن در تدوین «المطالب‌ العالية بزوائد المسانيد الثمانية» استفاده کرده است. این کتاب مشتمل بر 1300حدیث است که اغلب آنها مرفوع بوده و اندکی از آثار موقوف از صحابه و تابعین در آن وجود دارد[۱].

عادت بیشتر مؤلفان مسندها چنین است که مسند خود را با احادیث ابوبکر آغاز می‌کنند. پس از آن احادیث دیگر خلفای راشدین را به‌ترتیبی که خلافت کرده‌اند و آنگاه احادیث بقیه عشره مبشره را یاد می‌کنند؛ چنان‌که در این مسند نیز همین ترتیب به ‌چشم می‌خورد[۲] و مطالب با احادیث ابوبکر آغاز و به احادیث جابر بن عبدالله انصاری ختم می‌شود. احادیث این کتاب از قول 180 تن نقل شده که 32 تن زن و بقیه مرد هستند و بیشترین احادیث از ابوهریره نقل شده است. مضامین احادیث این مسند، تاریخی، فقهی، اخلاقی و اعتقادی است[۳].

از جمله ویژگی‌های کتاب، اقدامات تحقیقی مهمی است که محقق بر روی آن انجام داده است. وی کتاب را با دو نسخه خطی و یک نسخه چاپی سنجیده و نسخه‌بدل‌ها را در پانوشت‌ها ضبط کرده است. جایگاه یادکرد احادیث کتاب را در دیگر منابع حدیثی نشان داده و گاه بین این متن‌ها، سنجیده است. واژه‌های دشواریاب را در پانوشت‌ها شرح کرده و درباره چونگی اسناد، اظهار نظر کرده است. همچنین در مقدمه‌ای درازدامن از جریان مسندنگاری، مسند حمیدی و اهمیت آن، شرح حال حمیدی و... سخن گفته است[۴].

پانویس

  1. ر.ک: رستگار، پرویز، ج14، ص235
  2. ر.ک: طباطبایی، سید کاظم، ص18
  3. ر.ک: رستگار، پرویز، ج14، ص235
  4. ر.ک: بی‌نام، ص94

منابع مقاله

  1. رستگار، پرویز، «دانشنامه جهان اسلام»، زیر نظر غلامعلی حداد عادل، تهران، بنیاد دائرة‌المعارف اسلامی، چاپ اول، 1377ش.
  2. بی‌نام، «معرفی‌های گزارشی معرفی و نقد»، پایگاه مجلات تخصصی نور، آینه پژوهش، آذر و دی 1376- شماره 47، به آدرس:

https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/30631/

  1. طباطبایی، سید کاظم، «روش‌های تدوین حدیث و سنجش آنها با یکدیگر»، پایگاه مجلات تخصصی نور، مقالات و بررسی‌ها، تابستان 1376- شماره 61، به آدرس:

https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/63598


وابسته‌ها