مسند الموطأ

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مسند الموطأ، اثر ابوالقاسم عبدالرحمان بن عبدالله بن محمد جوهری (متوفی 381ق)، یکی از قدیمی‌ترین کتاب‌هایی است که درباره احادیث «موطأ» ابوعبدالله مالک بن انس اصبحی (۹۳-۱۷۹ق)، نوشته شده است. این کتاب با تحقیق لطفی بن محمد صغیر و طه بن علی بوسریح، منتشر شده است.

مسند الموطأ
مسند الموطأ
پدیدآورانجوهری، عبدالرحمن بن عبدالله (نويسنده)

صغیر، لطفی محمد (محقق) بوسریح‌ تونسی‌، طه‌ ( محقق)

مالک بن انس ( نویسنده)
ناشردار الغرب الإسلامي
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1997م
چاپ1
موضوعاحا‌دیث‌ احکا‌م‌ - اهل‌ سنت‌ - احادیث اهل سنت
زبانعربی
تعداد جلد4
کد کنگره
1376 م2م8 117/5 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده بسیاری از دیدگاه‌ها و نظرات منحصربه‌فرد علمای جرح و تعدیل، مانند ابن معین، نسایی و ابن مدینی را در این کتاب ارزشمند، گردآوری نموده است. علاوه بر این، آن نظرات را به صاحبان آنها نسبت داده و این امر نشان‌دهنده آن است که وی به منابعی دسترسی داشته که به ما نرسیده است[۱].

مؤلف به ذکر اختلافات روات «موطأ»، چه در اسانید و چه در متون، اهتمام ویژه‌ای از خود نشان داده است؛ وی در این مورد متفرد به ذکر اموری است که در نزد دیگران یافت نمی‌شود؛ حتی آن امور از ابن عبدالبر هم باوجود تتبع و جامعیتش فوت شده است. از جمله ویژگی‌های کتاب، توجه و اشاره جوهری به برخی از احادیثی است که برخی از راویان مالک، متفرد به روایت آنها هستند، راویانی مانند قعنبی، ابن عفیر، معن بن عیسی و... وی همچنین تلاش نموده است تا در طرق روایات دقت نماید تا سلسله سندهای منقطع یا مرسل را متصل نموده و احادیث موقوف و مرفوع را تبیین نماید. بااین‌وجود، وی نسبت به مذهب مالکی خود، متعصب نبوده و ازاین‌رو، در مورد برخی از احادیثی که در «الموطأ»، مورد انتقاد اهل حدیث قرار گرفته، سخن گفته است[۲].

جوهری مطالب کتاب خود را بر اساس ترتیب واضح و مشخصی، تنظیم نموده است؛ بدین صورت که مطالب را ابتدا با دیباچه آغاز نموده و سپس، به موضوع اصلی کتاب پرداخته و در انتها، آن را با نتیجه‌گیری در خاتمه، به پایان برده است. وی در مقدمه، به ذکر احادیثی در فضیلت علم و نیز به ذکر برخی از آثار و سخنان پیشینان پیرامون فضیلت علم و عمل و تبلیغ آن همت گماشته و سپس فضایل مدینه و تعدادی از فضایل مالک بن انس و سخنان او درباره حدیث و سنت را ذکر نمود، سپس وفات و نسب وی را ذکر کرده است. اما در باب موضوع کتاب، وی شیوخ مالک بن انس را با ذکر اشخاصی که به نام «محمد» آغاز می‌شوند، شروع کرده و سپس، بقیه اسامی را بر اساس حروف الفبا، البته بدون التزام به آنچه پس از حرف اول می‌آید، به شکل ابواب، ذکر نموده است[۳].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه محققان، ج1، ص46
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان، ص50

منابع مقاله

مقدمه محققان.


وابسته‌ها