آموزش زنان در ایران صفوی

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

آموزش زنان در ایران صفوی تألیف سمیه کرمی، فهیمه مخبر دزفولی، در این کتاب وضعیت علمی، فرهنگی و آموزشی بانوان دورۀ صفوی در دو گروه عوام و خواص بررسی شده است.

آموزش زنان در ایران صفوی
آموزش زنان در ایران صفوی
پدیدآورانکرمی، سمیه (نویسنده) مخبر دزفولی، فهیمه (نویسنده)
ناشرسازمان انتشارات جهاد دانشگاهی
مکان نشرتهران
سال نشرتهران
شابک3ـ748ـ460ـ600ـ978
کد کنگره

ساختار

کتاب در پنج فصل تدوین شده است.

گزارش کتاب

منابع تاریخی مربوط به دورۀ صفویه به دلیل برخی محدودیت‌های عرفی و اجتماعی کمتر از زنان سخن گفته‌اند؛ درحالی‌که زنان این دوره از دوره‌های قبل فعال‌تر اما پوشیده‌تر بوده‌اند و همین پرده‌نشینی موجب شده تا اطلاعات کمتری از چگونگی فعالیت علمی و آموزشی آنان در اختیار باشد.

در این کتاب وضعیت علمی، فرهنگی و آموزشی بانوان دورۀ صفوی در دو گروه عوام و خواص بررسی شده است. نوع اشتغال، فعالیت‌ها و آموزش‌های این بانوان بر مبنای محل سکونت، شأن و جایگاه اجتماعی و فرهنگی‌شان با یکدیگر تفاوت داشت. نخست بانوان طبقۀ عامه بودند که از سه گروهی شهری، روستایی و عشیره‌ای تشکیل می‌شدند و بزرگ‌ترین گروه زنان این عصر را شکل می‌دادند. اینان اغلب به روش‌های سنتی به مهارت‌آموزی در حرفه‌ای خاص اشتغال داشتند. بانوان طبقۀ خواص نیز متشکل از دو گروه زنان مرفه و وابسته به دربار و حرمسرای شاهی و دیگر بانوان عالم و دانشمند بیوت علما و مراجع شیعه و بزرگان عرصۀ فرهنگ و هنر و ادب بودند.

برخی از سفرنامه‌نویسان اروپایی، زنان عصر صفوی به‌ویژه بانوان حرمسرای شاهی را بسیار محدود و منزوی توصیف کرده‌اند که در حرمسرای سلطنتی محصوص بودند و فقط ابزاری برای کامجویی‌های مردان بودند و قادر به انجام فعالیت‌های علمی و آموزشی نبوده‌اند؛ اما بنا بر شواهد موجود این موضوع عمومیت نداشت و بانوانی با وجود تمامی محدودیت‌های حرمسرا و فضای رقابتی حاکم بر آن، با بهره‌گیری از آموزش‌های متعدد در حوزه‌های دینی و علمی و کسب مهارت‌های گوناگون از بانوان فرهیخته، کاردان و متنفذ عصر خویش به شمار میآمدند و در عرصه‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی حضور مؤثری داشتند. همچنین بانوان بیوت علما، دانشمندان و هنرمندان با توجه به موقعیت و جایگاه والای اجتماعی و خانوادگی خویش و بهره‌گیری از امکانات و فضای علمی و آموزشی موجود، به سطوح والایی از علوم دینی، ادبیات و هنر دست یافتند.

فصل نخست کتاب به پیشینه و نقد و بررسی منابع اختصاص دارد. فصل دوم کتاب نگاهی به اوضاع سیاسی و اجتماعی عصر صفویه انداخته است که در آن وضع سیاسی، تشیع مذهب رسمی، مهاجرت جبل‌عامل به ایران، تأثیر وضعیت سیاسی و مذهبی بر آموزش در ایران صفوی بررسی شده است. فصل سوم اختصاص به بررسی موقعیت اجتماعی و آموزشی بانوان عصر صفوی در دو طبقۀ عامه و خاصه دارد. آموزش طبقۀ عامه ذیل آموز‌هایی چون قالی‌بافی، پارچه‌بافی، فعالیت و آموزش در کارگاه‌های سلطنتی و پرورش کرم ابریشم بررسی شده و سپس آموزش‌های نظری بانوان بررسی شده است. نویسندگان در فصل چهارم کتاب، آموزش‌های عومی و تخصصی بانوان درباری را بررسی کرده‌اند. در فصل پایانی نیز به آموزش بیوت علما، هنرمندان و ادیبان پرداخته شده است. در پیوست کتاب، شماری از تصاویر نسخه‌های خطی مربوط به بانوان این دوره آورده شده است.[۱]


پانويس


منابع مقاله

پایگاه کتابخانه تخصصی ادبیات

وابسته‌ها