رسالة صفي‌الدين بن أبي‌المنصور

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

رسالة صفي‌الدين بن أبي‌المنصور، رساله‌ای است به قلم صفی‌الدین بن ابی‌المنصور که آن را در ذکر سخنان، سفرها، کرامات و حکایات استادش ابوالعباس احمد حرار و دیگر علمای صوفیه اندلس نوشته است.

رسالة صفي الدين بن أبي المنصور
رسالة صفي‌الدين بن أبي‌المنصور
پدیدآورانابن ابی منصور، صفی الدین (نويسنده)

جریل‌، دینی‌ (محقق)

جریل‌، دینی‌ (مترجم)
ناشرالمعهد العلمي الفرنسي للآثار الشرقية
مکان نشرمصر - قاهره
سال نشر1986م
چاپ1
موضوعتراجم عمومی
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
BP ۲۷۸/ص۷ر۵ ۱۳۶۵
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده در ابتدای کتاب، نگارش آن را پاسخی به درخواست فرزندش ابراهیم در گردآوری اخبار و شرح‌ حال بزرگان صوفیه زمانش که با آنها ملاقات داشته، دانسته است. نویسنده در این زمان 84 سال سن داشته است[۱].

نویسنده، اولین معرفی را به استاش ابوالعباس احمد حرّار بن ابی‌بکر تجیبی اختصاص داده که در اشبیلیه در غرب اندلس متولد شده و ازآنجاکه به بافت پارچه حریر (ابریشم) سقلاطون اشتغال داشت، حرّار نامیده شد. او با شخصیتی به نام ابن‌العاص همدم بوده است. حرار از او فقه و احکام شرعی و احادیث نبوی را فراگرفته است[۲].

در ادامه، اخبار و سخنان احرار با «قال» ذکر شده است؛ از جمله اینکه از اندلس به مصر سفر کرده و با ابویوسف دهمانی ملاقات می‌کند[۳]. سخنان نویسنده از سخنان حرار با «قال المؤلف» یا «قال الأستاذ صفي‌الدين المؤلف» متمایز شده است[۴].

کتاب با ذکر احوال و حکایات چند تن دیگر از صوفیه در صفحه 95 به پایان آمده است. سپس از زبان صفی‌الدین بن منصور، نویسنده رساله، چند حکایت نقل شده است؛ از جمله اینکه وی گفته است: شیخ ابوالحسن بن دقاق از استادش (عجمی) نقل کرده که وی در بغداد بر عمر بزاز وارد شد و در آنجا مردی را کنار در ایستاده می‌بیند و در ضمن گفتگوی عجمی با عمر متوجه می‌شود، که آن مرد خضر بوده است[۵].

پانویس

  1. ر.ک: متن کتاب، ص3
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان، ص7
  4. ر.ک: همان، ص11
  5. ر.ک: همان، ص95

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها