الدراري المضية شرح الدرر البهية

الدراري المضية شرح الدرر البهية، اثر محمد بن علی بن محمد بن عبدالله شوکانی، ملقب به بدرالدین شوکانی (1173-1250ق)، شرحی است که خود وی، بر کتاب دیگرش تحت عنوان «الدرر البهية في المسائل الفقهية» نوشته و با تحقیق صهیب ملا محمد نوری علی منتشر شده است.

الدراري المضية
الدراري المضية شرح الدرر البهية
پدیدآورانشوکانی، محمد (نويسنده) علی، صهیب ملا محمد نوری (گردآورنده)
عنوان‌های دیگرالدرر البهیة. شرح ** شرح الدرر البهیة
سال نشر1432ق - 2011م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد2
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

«الدرر البهية»، متن فقهی مختصر و آسانی است که شوکانی در آن نکات اصلی فقهی را که دلایل آن، دارای رجحان بوده و حجیت آنها، ثابت شده است، جمع‌آوری کرده است. این کتاب، باوجود حجم کم، حاوی اکثر ابواب فقهی بوده که با بیانی روان و چینش و نظمی مطلوب، ارائه شده است و به دلیل اهمیت و ارزش فراوانی که دارد، مورد توجه و عنایت بسیاری از علما و فقها قرار گرفته و بسیاری اقدام به شرح و نگاشتن تعلیقه بر آن نموده‌اند که علاوه بر خود شوکانی، می‌توان به صدیق حسن خان قنوجی با شرح «الروضة الندية» و محمد بن علی عمرانی با شرح «السلوك السنية تسميط الدرر البهية» اشاره نمود[۱].

شرح حاضر، نسبت به سایر کتب فقهی – آن‌چنان‌که نویسنده خود به آن اشاره نموده - مانند آلیاژ فلزی (شمش معدنی) در خاک زمین است. در این شرح، مشهورترین مسائل فقهی با ادله صریحی از قرآن و سنت و آنچه علما و فقها بر آن اجماع دارند، گردآوری و تدوین شده است؛ به‌همراه سخنان ائمه اسلام و فقها و توجیهات ادله ایشان و نیز ترجیحات مؤلف در مسائلی که اظهارات فراوانی درباره آن وجود داشته و مؤلف با اجتهاد خود، برخی را ترجیح داده است[۲].

یکی از ویژگی‌های مهم کتاب، اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در آن است که باعث ارزش و اهمیت بیش از پیش آن شده است. برخی از این اقدامات، عبارتند از:

  1. ضبط و کنترل نص کتاب به‌صورتی کامل و تمام، مخصوصا کلمات مشکل و دشوار آن؛
  2. ارائه ترجمه و شرح حال مفصل از نویسنده و تشریح عصر زندگانی وی؛
  3. افزودن مقدماتی ارزشمند و سودمند به ابتدای کتاب در تشریح و معرفی متن اصلی و بیان ویژگی‌های شرح حاضر؛
  4. مشخص کردن احادیث مرفوعه؛
  5. مشخص نمودن اسامی فقها با رنگ و خطی جداگانه؛
  6. تشریح و توضیح کلمات غریب و دیریاب؛
  7. تخریج تمامی احادیث واردشده در شرح و...[۳].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص13
  2. ر.ک: همان، ص14
  3. ر.ک: همان، ص11-12

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها