شرح منظومة الألغاز النحوية

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

شرح منظومة الألغاز النحوية، اثر عصام‌الدین ابراهیم بن محمد اسفراینی، شرحی است که خود نویسنده بر منظومه خویش نوشته و با تحقیق حسین بواب منتشر شده است.

شرح منظومة الألغاز النحوية
شرح منظومة الألغاز النحوية
پدیدآورانع‍ص‍ام‌ال‍دی‍ن‌ اس‍ف‍رای‍ن‍ی‌، اب‍راه‍ی‍م‌ ب‍ن‌ م‍ح‍م‍د (نويسنده) بواب، علی حسین (محقق)
ناشرمکتبة الثقافة الدينية
مکان نشرمصر - قاهره
سال نشر1419ق - 2000م
چاپ1
شابک977-5250-57-9
زبانعربی
تعداد جلد1
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

فن «معماهای نحوی»، یکی از فنونی است که علما، پیرامون آن، تألیفاتی را صورت داده‌اند. این معماها که به الغاز معروفند، بر دو نوعند:

  1. نوع اول: ابیاتی از اشعار که بر غیر روش معمول آشنا سروده شده و نیاز به توضیح و تفسیر دارند و علما مانند این اشعار را در کتب خود، جمع‌آوری کرده‌اند، مانند کتاب «الإفصاح» فارقی، که از جمله اشعاری که در آن آمده عبارت است از:
أتانا عبيدالله في أرض قومناو لم يأتنا ذاك الكذوب الموبخا

«أتانا»، مثنای «أتان» است و نصب «موبخ»، بنا بر ذم می‌باشد.

  1. معماهایی که به نثر یا شعر نوشته شده و نیاز به تفسیر و پاسخ دارند و بزرگانی مانند زمخشری و سخاوی، تألیفاتی در این زمینه دارند و اثر حاضر نیز از جمله آنها می‌باشد[۱].

این اثر، ارجوزه‌ای است در چهل بیت که خود مؤلف، اقدام به شرح آن نموده است. این ابیات که با مقدمه آغاز و با خاتمه پایان یافته، دربردارنده چهل‌ونه معما می‌باشد؛ به‌گونه‌ای که بیت شانزدهم و بیست‌وچهارم، دارای سه معما و هریک از ابیات چهارم، دوازدهم، چهاردهم، هفدهم، هجدهم، نوزدهم و سی‌ودوم، دارای دو معما بوده و مابقی ابیات، هرکدام یک معما را در خود جای داده است[۲].

معماهای مطرح‌شده در کتاب، حول تحقیق و پرس‌وجو پیرامون یک موضوع و مسئله نحوی غیر مشهور یا چیزی که برخلاف آن توافق شده و یا یک شاهد نادر، شکل گرفته و مؤلف به شرح ابیات و حل معماها و بیان معنا و مفهومی که هر بیت، متضمن آن می‌باشد، پرداخته و مفاد هر سطر را روشن کرده و مسائل و مطالب را به منابع آنها نسبت داده و برای هریک، ادله و شواهدی را ذکر نموده است[۳].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص4
  2. ر.ک: همان، ص5
  3. ر.ک: همان

منابع مقاله

مقدمه.

وابسته‌ها