ارشاد الطالبين

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

إرشاد الطالبين، اثر محمد ثناءالله پانی‌پتی عثمانی مظهری نقشبندی (1143-1225ق)، کتابی است در بیان مراتب تصوف و طریقت و سلوک باطنی.

ارشاد الطالبين
ارشاد الطالبين
پدیدآورانپانی‌پتی، محمد ثناء‌الله (نويسنده)
ناشر[بی نا]
مکان نشرایران
سال نشر13سده
چاپ1
موضوعنقشبندیه - تصوف - فرقه‎ها
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
4الف2پ 293/2 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب با مقدمه ناشر آغاز و مطالب در پنج مقام و هر مقام، در چندین فصل، ارائه شده است. در مقدمه، به توضیح این نکته پرداخته شده است که کتاب، جهت سهولت و انتفاع طالبان، توسط ارادتمندان طریقت نقشبندیه، بازنویسی شده است؛ نخست، به دلیل مورد هجوم و تحریف قرار گرفتن کتاب و اضافه شدن مطالبی شبیه به تعالم وهابیت و سلفیه که از بی‌خردی، کلمات خود را به آن اضافه نموده‌اند و حال‌آنکه کلمات اضافه‌شده، با مطالب کتاب در تضاد کامل است. دوم به دلیل نوع نگارش و ادبیات کتاب بوده که سعی شده است با ایجاد پاورقی و شرح مختصر برخی کلمات در داخل پرانتز، به فهم مطالب، کمک شود[۱].

مقام نخست، در سه فصل، پیرامون اثبات ولایت و تحقیق ولایت و خوارق عادت می‌باشد. در پایان این مقام، به تشریح این موضوع پرداخته شده است که خرق عادات، از لوازم ولایت نبوده و برخی از اولیای الهی و مقربان بارگاه ربانی بوده‌اند که خرق عادتی از ایشان ظاهر نشده و چنین مطلبی از آنها، گزارش نشده است و این نشان‌دهنده این موضوع است که فضلیت بعضی اولیا بر بعضی دیگر، به کثرت خوارق نیست[۲].

در مقام دوم، به بیان آداب مریدان، پرداخته شده و برترین ادب مرید، تحصیل کمالات باطنی و پرهیز از نامرضیات خداوند، در ظاهر و باطن دانسته شده است[۳].

مقام سوم، در بیان آداب مرشدان و آن چیزی است که شیخ باید در مواجهه با مرید سلوک، رعایت نماید[۴].

مقام چهارم، در بیان اسباب قرب الهی و ترقی در آن می‌باشد. نویسنده در این زمینه، چنین گفته است: «بدان که علت موجب قرب الهی، جذب یعنی کشش خداست بنده خود را به‌سوی خود و این جذب گاهی بی‌توسط امری باشد و آن را اجتبا گویند و اکثر به توسط امری باشد و آن متوسط دو چیز است به حکم استقرا: یکی عبادت و دوم صحبت انسان کامل مکمل»[۵].

مقام پنجم، در بیان و توضیح مقامات قرب الهی بوده و در آن، مطالبی نیز پیرامون ولایت صغری، مطرح شده است[۶].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ص2
  2. ر.ک: متن کتاب، ص18
  3. ر.ک: همان، ص21
  4. ر.ک: همان، ص30
  5. ر.ک: همان، ص38
  6. ر.ک: همان، ص49

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها