فطرت در قرآن

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

فطرت در قرآن، تنظیم‌شده تقریرات یازده جلسه درس استاد شهید آیت‌الله مطهری در حوزه علمیه قم تحت همین عنوان برای تعدادی از طلاب در سال‌های 1356 و 1357ش بوده است.

فطرت در قرآن
فطرت در قرآن
پدیدآورانمطهری، مرتضی (نويسنده)
ناشرصدرا
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1401ش - 1444ق
چاپ3
موضوعمطهری، مرتضی، 1298 - 1358 - دیدگاه درباره فطرت
زبانفارسی
تعداد جلد1
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

این تقریرات توسط سید مهدی نبوی که در آن درس‌ها حضور داشته، تحریر شده و البته نوارهای صوتی این درس‌ها در دست نیست.

آیت‌الله مطهری از سال 1355 به درخواست تعدادی از اساتید و طلاب حوزه علمیه قم و با توصیه امام خمینی(ره) از چهارشنبه تا جمعه، درس‌هایی را در این حوزه تدریس می‌کردند. عنوان یکی از این دروس، معارف قرآن بوده که بنا بوده در آن، موضوعاتی مانند خدا در قرآن، قرآن در قرآن و معاد در قرآن و... مورد بحث واقع شوند. به سبب آغاز دوره جدید نهضت اسلامی در سال 1356ش و اشتغالات استاد شهید در ماه‌های منتهی به پیروزی انقلاب اسلامی، ایشان تنها موفق به طرح چند موضوع از این موضوعات شدند که می‌توان از «شناخت از نظر قرآن»، «جامعه و تاریخ در قرآن» و «فطرت در قرآن» نام برد. البته دو موضوع اول در درس عمومی و سومی در درس خصوصی برای طلاب فاضل تدریس شده است.

بنابراین فطرت در قرآن، جلد سوم مجموعه «معارف قرآن» را تشکیل می‌دهد. در درس فطرت در قرآن، گاهی یکی از طلاب نتیجه تحقیق خود از تفسیر المیزان ذیل آیات مرتبط با موضوع فطرت را به‌طور خلاصه ارائه کرده است که در این کتاب تحت عنوان «گزارش المیزان» آمده است و استاد درباره آن اظهار نظر کرده‌اند.

شهید مطهری، مسئله فطرت را ام المسائل معارف اسلامی می‌دانستند و به همین جهت در چند مقام به آن پرداخته‌اند؛ یکی درس‌هایی برای معلمان و مربیان مدرسه نیکان تهران که با عنوان کتاب فطرت منتشر شده است. دیگری، درس حوزه علمیه قم که همین کتاب است. سوم و چهارم در انجمن اسلامی پزشکان و در جلسه‌ای موسوم به جلسه یزدی‌ها در تهران که در دست انتشار است. گرچه این مباحث، مشترکاتی دارند، ولی اختصاصات آنها بیشتر از مشترکات است و سبک ورود و خروج بحث در آنها نیز متفاوت است؛ چنان‌که مباحث این کتاب چون برای طلاب فاضل ایراد شده، سبک خاص خود را دارد و می‌توان گفت در مواردی از سطح بالاتری برخوردار است[۱].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه کتاب، ص7-8

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها