موجز دائرة معارف الغيبة

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

موجز دائرة معارف الغيبة به زبان عربى توسط مركز مطالعات تخصصى امام مهدى(عج) نجف تهيه و تنظيم شده است.

موجز دایرة معارف الغیبة
موجز دائرة معارف الغيبة
پدیدآورانمرکز الدراسات التخصصیة في الإمام المهدي عجل‌الله‌تعالی‌فرجه الشریف (نویسنده)
ناشردليل ما
مکان نشرقم - ایران
سال نشر1427 ق
چاپ1
شابک964-397-210-0
موضوعمهدویت
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏224‎‏ ‎‏/‎‏م‎‏9‎‏*
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

بحث مهدويّت از بحث‌هاى ريشه‌دار اسلام، به ويژه مذهب تشيّع مى‌باشد... اين بحث نه تنها در اسلام كه در هم اديان مطرح بوده و مسئله نجات و منجى از مسائل مهم و اساسى اديان در طرح آرمان‌هاى دينى بوده است.

البته در اديان غير الهى و مكاتب بشرى، اين مسأله تحت عنوان موعود، با معرّفى نجات دهنده و نشان دادن ابعاد جامعه آرمانى موعود ظهورو بروز نموده است. درباره بحث مهدويّت، تا كنون تحقيقات و نوشته‌هاى بسيارى به رشته تحرير در آمده است و صاحبان فكر و انديشه و قلم از زواياى مختلف و با ديدگاه‌هاى گوناگون به اين مسأله نگريسته‌اند؛ ولى باز هم زمينه و ميدان براى پژوهش و تحقيق و عرصه‌هاى نو و جديد در اين باره باز است.

هدف از تدوين اين فرهنگ‌نامه، سعى در شناساندن هر چه بيشتر حضرت مهدى در تمامى عرصه‌هاى مهدوى بوده است. اساساً فرهنگ‌نويسى به جهت اين كه بايد جامع و دقيق باشد، كارى بس دشوار مى‌باشد.

اين فرهنگ نامه يك مجموعه فشرده و كاربردى، حاوى لازم‌ترين دانستنى‌هاى پيرامون موضوعاتى كه به بحث مهدويّت مربوط مى‌باشد، در دست تهيّه از طرف اين مركز است كه جلد اوّل آن كه متضمن پانصد مدخل و به عنوان مقدّمه براى آن فرهنگ جامع مى‌باشد، منتشر شده است.

مدخل‌هاى اثر كه بر اساس حروف تهجى ترتيب يافته است، شامل فرهنگ‌نامه‌اى از مفاهيم، اصطلاحات، اشخاص، وقايع و فرقه‌هاى مرتبط با موضوع مهدويّت است.. اطلاعات فرهنگ‌نامه‌ها از متون روايى، تاريخى، قرآنى و ادعيه استخراج و به صورت مقاله‌هاى كوتاه تدوين يافته است.

و مى‌توان گفت دربار اغلب عنوان‌هاى اين فرهنگ‌نامه مى‌توان مقاله مبسوط، حتى جزوه و كتاب نوشت. آن گونه كه نوشته‌اند، ليكن هدف اين بوده كه در حداقل عبارات و دور از شرح و بسط غير ضرورى و قلم فرسايى، مفيدترين آگاهى‌هاى لازم فشرده و كاربردى به خواننده ارائه شود. از ديگر ويژگى‌هاى اين فرهنگ‌نامه آن است كه در پايان بعضى از مدخل‌ها مطالب مربوط به هر عنوان با فلش به كلماتى ارجاع داده شده كه آن‌ها در اين كتاب مورد بحث قرار گرفته است.

با مراجعه به مدخل‌هاى مشابه و نزديك به هم يا مرتبط، مى‌توان اطلاعات بيشترى به دست آورد؛ مثلاً اصحاب الصابون بعد از معرفى آن در پايان اين گونه آمده: راجع: الحيرة، ويژگى ديگر اين فرهنگ‌نامه، تعدادى از مدخل‌ها نيز با فلش به مدخل ديگر ارجاع داده شده است؛ مانند اصحاب المصاحف راجع: الزيديه كه بايد مطلب را در عنوان دوم جستجو كرد.

يكى از راه‌هاى مأخذشناسى دربار موضوعات مختلف، دقت در كتاب‌نامه و فهرست منابعى است كه در پايان كتاب‌ها و مقالات ارائه مى‌شود. در اين مجموعه، اين دو ويژگى وجود دارد و در پايان اثر، كتاب‌نامه تحقيقات اثر گنجانده شده است.

علاوه بر اين دراثر در بعضى موارد، گاهى كتاب‌ها ومنابع ديگرى نشان داده شده است كه براى علاقمندان تحقيق و مطالعه بيشتر سودمند است.

ترتيب مطالب بر اساس الفبايى عنوان‌ها كه خواننده را زودتر به موضوع مورد نظر مى‌رساند، در پايان اثر بعد از كتاب‌نامه قرار گرفته است.

در پايان عناوين برخى از مدخل‌ها براى اطلاع بازگو مى‌شود: ابدال، ابونصر خادم، احلاس، اصحاب صابون، بئر معطله، تكريت، ثورة صاحب الزوج، جراد، جمكران، الرايات السود، الرعب، ركود الشمس، كثرة الصواعق، منبرالقائم.

منابع مقاله

پايگاه اطلاع رسانى سراسرى اسلامى (پارسا)، 1388، امام مهدى در آينه قلم، قم، مؤسسه اطلاع رسانى مرجع.

فرهنگ عاشورا جواد محدثى، قم، چاپ ششم، نشر معروف، 1381؛ اثر حاضر.