نیایش (گاندی)

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

نیایش تألیف مهاتما گاندی، ترجمه شهرام نقش تبریزی؛ این اثر، مجموعه‌ای است از نوشته‌های پراکندە مهاتماگاندی درباره اهداف و اهميت نيايش و مناجات.

نیایش (گاندی)
نیایش (گاندی)
پدیدآورانگاندی، مهاتما (نویسنده) نقش تبریزی، شهرام (مترجم)
ناشرنشر نی
مکان نشرتهران
سال نشر1385ش.
چاپسوم
موضوعدعا - هندوئيسم هندوئيسم - آيينها
کد کنگره
‏BL ۱۲۳۶/۳۶/گ۲ن۹

تصویر متداولی که از گاندی به عنوان رهبر و سیاستمداری مبارز ترسیم می‌شود، تصویری تمام‌نما نیست اگر به روی دیگر شخصیت گاندی نگاەکنیم، قدیسی پرھیزگار را می‌بینیم که کم‌خوری، کم خوابی و کم‌گویی را پیشه خود ساخته است و آنی از نیایش و ذكر غافل نيست.

کتاب حاضر، همین وجه از شخصیت وی را به خوبی نمایش می‌گذارد.

آرون گاندی، پنجمین نوہ مھاتما گاندی در مقدمه‌ای بر این اثر نوشته است:

«پدربزرگ با توسل به مراسم نیایش که پیران همۀ مذاهب در آن شرکت می‌جستند، توانست مردم را با یکدیگر متحد سازد و بین آنها عشق و تفاهم را حکم فرما كند.

در نگاه او مراسم نیایش، فرصتی برای گفتگو با خدا بود که باید همه روزہ در راس زمان مقرر با شکوہ تمام برگزار شود ھر سحرگاه و شامگاه هر جاكه حضور داشت بر انجام اين مراسم و ايجاد ارتباط باخدا پای می‌فشرد.»(ص ٢٣)

مایکل ناگلر، استاد دانشگاه برکلی نیز مقدمه‌ای بر این اثر نفیس نوشته كه در آن از جایگاه نیایش در عصر کنونی و ارزش و اهمیت کتاب نیایش گاندی سخن به میان آورده است:

«در کتاب مهمی که اکنون در دست دارید، مفهوم نیایش، شامل طیفی بسیار وسیع است که در یک قطب آن تکراری کم و بیش مکانیکی یا خواسته‌ای از سرِ بی‌توجھی وجود دارد و در قطب دیگر آن، حالت متعالی جذبه‌ای‌ هست که همۀ عارفان بی‌تابانه در پی آن بوده‌اند، البته در میانه این دو قطب، فنون و مراحل متعددی نیز وجود دارند. از آنجا که انسان می‌تواند از رهگذر نیایش، به آن حالت جذبه‌ای که در مراقبه هست راه یابد، واژه نیایش به کل فرایندی که در بالا ذکر کردیم اطلاق می‌شود.

ولی باید به خاطر داشته باشیم که برای خود گاندی، نیایش واقعی همان حالت جذبه و فلسفه‌اى است كه به آن اشاره شد. «جوهرۀ هرگونه نيايش، نشاندن خدا در قلب خویش است.»(ص ٣٠)

فهرست:

بخش اول: معنا و ضرورت نیایش (هسته حیاتی زندگی، نیایش چیست؟ نیایش حقیقی، هدف از نیایش،ندای درونی و ..)؛

بخش دوم: اشکال و روش‌های نیایش (شکل نیایش من، وقت‌شناسی در نیایش، ریاضت كور، نیایش جمعى، همكارى در نيايش، نيايش اجبارى، روزه و نیایش و ..)؛

بخش سوم: تکرار نام خدا (راما کیست؟ رامانا و خدمت به مردم، شفای برتر، سوء استفاده از رامانا و ...)؛

بخش چھارم: آخرین نفس (خدا تنها نگاهبان، راما راما و ...).[۱]


پانويس

  1. باقریان موحد، سید رضا، ص293-295


منابع مقاله

باقریان موحد، سید رضا، کتاب‌شناسی نیایش، بوستان کتاب، قم، چاپ سوم، 1387ش

وابسته‌ها