المحاضرات فی فقه الرهن

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

المحاضرات في فقه الرهن، تقریر دروس اصولی و فقیه و مرجع تقلید شیعه و احیاگر علم اصول فقه در قرن چهاردهم هجری قمری، آیت‌الله ضیاءالدین عراقى، معروف به آقاضیاء عراقی (۱۲۷۸-۱۳۶۱ق)، به قلم اصولی، فقیه و مرجع تقلید شیعه آیت‌الله میرزا هاشم آملى (1282-1371ش) است که مسئله فقهی «رهن» (گروگذاری مالی) را استدلالی و اجتهادی بررسی می‌کند و شرایط و احکام «راهن» (گروگذار)، «مرتهن» (گروگیرنده) و «مرهون» یا «رهن» (مالی که گرو گذاشته می‌شود) را روشن می‌سازد. حقوق‌دان و فقیه معاصر، آیت‌الله سید مصطفی محقّق داماد (متولد 1324ش)، این کتاب را تحقیق و تصحیح کرده و برای آن مقدمه‌ای سودمند و روشمند نوشته و مدرّس و مقرّر و اثر حاضر را شناسانده است.

المحاضرات فی فقه الرهن
المحاضرات فی فقه الرهن
پدیدآورانعراقی، ضیاء‎الدین (نويسنده)

محقق داماد، مصطفی (نويسنده)

آملی، هاشم (نويسنده)
عنوان‌های دیگرشرایع الاسلام فی مسائل الحلال و الحرام. برگزیده. شرح
ناشرمرکز نشر علوم اسلامی
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1386ش
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/م۳ ش۴۰۲۳۶4 182 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

هدف و روش

افزوده‌های مقرّر و محقق

ساختار و محتوا

این اثر که تقسیم به بخش و فصل و... نشده، برخی از عناوین مهمّ آن عبارت است از: تعریف رهن، آیا ممنوعیت تصرف در رهن از باب تعبّد است یا برطبق قاعده؟ شرط بودن قبض در رهن، اشتراط اذن راهن در قبض، رهن دین و رهن منفعت و رهن مدبّر، «از شرایط رهن، عدم جهالت است»، شرایط راهن، شرایط مرتهن و احکامش، «باطل شدن وکالت با مرگ راهن یا مرتهن» و فواید حاصل از رهن، 3 قسم است.

نمونه مباحث

  • ... حقّ رهانه با مرگ مرتهن باطل نمی‌شود؛ پس لوازم عقد رهانه نیز با مرگ مرتهن از بین نمی‌رود و به ورثه منتقل می‌شود و راهن حقّ ندارد که از تحویل «مرهون» به وارثان خودداری کند...[۴].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه محقق، صفحه ‌خ‌ - ذ
  2. ر.ک: همان، صفحه‌ خ‌؛ متن کتاب، ص25
  3. ر.ک: متن کتاب، ص25، پاورقی 1
  4. ر.ک: همان، ص110

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها