المختار من فتوح البلدان

المختار من فتوح البلدان، منتخب و برگزیده‌ای است از کتاب «فتوح البلدان» یا کتاب «البلدان الصغير» تألیف ابوالحسن احمد بن یحیى بن جابر (ولادت بین 170 تا 180- وفات 279ق)، مشهور به بلاذری، کاتب، ادیب، راوى و از برجسته‌ترین تاریخ‌نگاران اسلامى که توسط سمیر سرحان و محمد عنانی، منتخب و منتشر شده است.

المختار من فتوح البلدان
المختار من فتوح البلدان
پدیدآورانبلاذری، احمد بن یحیی (نويسنده)

سرحان، سمیر (گردآورنده)

عنانی، محمد (گردآورنده)
ناشرمهرجان القراءة للجمیع. مکتبة الأسرة
مکان نشر[بی جا] - [بی جا]
سال نشر1999م
چاپ1
شابک977-01-6232-9
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏DS‎‏ ‎‏35‎‏/‎‏63‎‏ ‎‏/‎‏ب‎‏8‎‏ف‎‏2‎‏ ‎‏1367‎‏
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

«فتوح البلدان»، از مهم‌ترین کتاب‌هایى است که درباره فتوحات مسلمانان از زمان هجرت پیامبر(ص) به دست ما رسیده و مسعودى آن را در باب فتوح از بهترین کتاب‌ها دانسته است. این کتاب درباره جنگ‌هاى پیامبر(ص)، اخبار رده، فتوح شام، قبرس، جزیره، ارمنستان، مصر، مغرب، افریقیه، اندلس، فتح عراق (سواد)، ایران، سند و سرانجام مباحثى چون احکام زمین‌هاى خراج، عطا در خلافت عمر، خاتم، نقود و خط است و بلاذرى با استفاده از آثار مورخان و راویان و سفرهاى شخصى و معمولا با تحقیقاتى درباره آنها، روایت‌هاى متعادلى پدید آورده و از آوردن گزارش‌هاى مکرر یا متناقض از رویدادى واحد خوددارى ورزیده است. در این کتاب، ملاحظاتى که براى تاریخ فرهنگ و اوضاع اجتماعى اهمیت دارد، با روایات تاریخى درآمیخته است[۱].

با توجه به اهمیت و جایگاه ویژه کتاب در موضوعات مختلف، از جمله در موضوع جغرافیا، بسیاری به ترجمه، تلخیص و گزینش برخی از مطالب آن پرداخته‌اند که اثر حاضر نیز از جمله آنها می‌باشد.

کتاب با دو مقدمه کوتاه و مختصر از سمیر سرحان و ناشر آغاز شده، ولی متأسفانه، توضیح چندانی در این مقدمات پیرامون ویژگی‌ها و خصوصیات اثر حاضر و نحوه گزینش مطالب ارائه نشده است، اما با دقت در مطالب و محتوای کتاب، می‌توان دریافت که مباحث از ابتدای فتح قبرس تا فتح اندلس، انتخاب و در اثر حاضر، بدان پرداخته شده است.

بلاذری به نقل از واقدی و دیگران، نحوه فتح قبرس را توضیح داده و به این مطلب اشاره دارد که لشکریان معاویه بن ابوسفیان در اولین جنگ قبرس، از طریق دریا به آن هجوم برده و مسلمانان پیش از آن، به دریای روم نرفته بودند؛ زیرا معاویه از عمر بن خطاب اجازه حمله از طریق دریا را درخواست نموده، ولی وی، اجازه نداده بود؛ تا اینکه سرانجام توانست از عثمان اجازه بگیرد[۲].

پانویس

  1. فتوح البلدان
  2. ر.ک: متن کتاب، ص9

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن کتاب.
  2. فتوح البلدان.


وابسته‌ها