ادیان ایران باستان

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

ادیان ایران باستان، تألیف فاروق صفی‌زاده، به بررسی مهم‌ترین کیش‌های ایرانیان باستان در دوره‌های کهن می‌پردازد.

ادیان ایران باستان
ادیان ایران باستان
پدیدآورانصفی‌زاده، فاروق (مؤلف)
ناشراوحدی
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1385
چاپیکم
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
BL۲۲۷۰/الف۴

نویسنده با روش توصیفی و با استناد به منابع مختلفی، کتاب خود را در یک مقدمه، یک دیباچه، کلیات و دوازده بخش به نگارش درآورده است. همچنین در مقدمه، ابتدا سرزمین ایران را به عنوان مهد عرفان و علوم غریبه معرفی کرده و مدعی است که زرتشت از قوم ماد و نژاد کرد بوده است. در ادامه همین مقدمه، با اشاره به فرقه ایزدیان، به عنوان یکی از ادیان ایرانیان که متأثر از زرتشتی بوده، برخی اصول آن از جمله تناسخ بررسی شده است. دیباچه مؤلف نیز مشتمل بر مباحثی درباره قوم کرد و آگاهی‌های تاریخی و فرهنگی درباره این نژاد و مهم‌ترین طریقه‌ها و دیانت‌های سرزمین کردستان است.

کلیات کتاب، دربرگیرنده مطالبی چند در تعریف واژه دین و تقسیم‌بندی ادیان از منظر اسلام و جامعه‌شناسان و... می‌باشد. بررسی مبانی ادیان ابتدایی، جادویی بر پایه جامعه‌شناسی دین، مطالب بخش‌های یکم تا چهارم را تشکیل می‌دهد.

در بخش‌های پنجم و ششم، به‌طور مفصل، باورهای آریاییان قدیم و تأثیر مهرپرستی در دین زرتشت و همچنین آداب دینی و عبادی و مراسم زرتشت و به‌ویژه زندگی خود زرتشت پیامبر بررسی شده است. نویسنده در سایر بخش‌های کتاب، به‌طور کلی مطالبی چند درباره آیین‌های زروانی، هندویی، بودایی، مانویت و مزدکیه، ایزدیان و صابئین و منداییان بیان کرده است.[۱]

پانویس

  1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی؛ ص363

منابع مقاله

شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی؛ کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396ش.

وابسته‌ها