سهارنپوری، خلیل احمد

ابوابراهیم خلیل احمد ابن مجید علی انبهتوی سهارنپوری مهاجر مدنی (1269-1346ق)، عالم، محدث و فقیه حنفی، از مخالفان وهابیت که کتاب «المهند علی المفند» را در مخالفت با وهابیت نگاشته است.

NUR13119.jpg
نام خلیل احمد سهارنپوری
نام‌های دیگر خلیل احمد انبہٹوی

Khalil Ahmad Saharanpuri

نام پدر مجيد علی
متولد 1269ق/1852م
محل تولد  نانوته از توابع سهارنپور در اوتار پرادش هند
رحلت چهارشنبه 16 ربیع‌الثانی 1346
اساتید احمد زینی دحلان

فیض الحسن سهارنپوری

محمد مظهر نانوتوی

یعقوب بن مملوک علی نانوتوی

برخی آثار مباحث في عقائد أهل السنة المسمی المهند علی المفند

بذل المجهود في حل سنن أبي داود

کد مؤلف AUTHORCODE13119AUTHORCODE

ولادت

او در اواخر ماه صفر 1269ق، در روستای نانوته از توابع سهارنپور متولد شد.

تحصیلات

خلیل احمد در شهرهای سهارنپور و لاهور، نزد شیخ یعقوب بن مملوک علی نانوتوی، شیخ محمد مظهر نانوتوی، فیض الحسن سهارنپوری و دیگر اساتید و شیوخ در مدرسه عربی دیوبند و مدرسه مظاهر العلوم دروس مختلف را آموخت. پس از مدتی به‌عنوان دستیار و معین مدرسین در مظاهر العلوم معین شد.

فعالیت‌های علمی

او در شهرهای بوپال، اسکندرآباد، بالپور و بریلی تدریس کرد؛ سال 1308ق، به‌عنوان استاد دارالعلوم دیوبند انتخاب شد و مدت شش سال در آنجا ماند. سال 1314ق، به مدرسه مظاهر العلوم رفت و ریاست تدریس این مدرسه را به‌عهده گرفت و به مدت سی سال در این مدرسه باقی ماند. سال 1344ق، عازم حرمین شریفین شد.

اجازات نقل روایت

او از شیوخ بنامی همچون عبدالقیوم برهانوی، زینی دحلان، محمد مظهر نانوتوی، عبدالغنی مهاجر و سید احمد برزنجی اجازه حدیث داشت.

خلیل احمد از رشید احمد گنگوهی بهره‌های فراوانی برده و رشید احمد او را تکریم کرده و اجازه نقل روایت داده است. با رشید احمد گنگوهی بیعت کرد. همچنین در مکه با حاج امدادالله مهاجر ملاقات کرد.

مخالفت با وهابیت

از مهمترین اقدامات این عالم بزرگ حنفی، مقابله با بدعت وهابیت و تفکرات زیان‌بار این فرقه است، کتاب المهند (نام اصلی کتاب که به زبان اردو بوده است) هنگامی نوشته شد که علمای مذاهب اربعه در حجاز از علمای دیوبند سؤال کردند که آیا شما وهابی هستید یا سنی؟ بدین منظور ۲۴ پرسش اعتقادی را برای آنان طرح کردند. مولوی سهارنپوری به این پرسش‌ها پاسخ داد و نوشت که ما اهل‌سنّت و جماعتیم و در برخی موارد، با آنچه در نامه‌های شما از عقاید وهابیت شمرده شده است، مخالفیم.

او در رابطه به سؤالی در مورد (پیروان محمد بن عبدالوهاب) نظر خود را درباره ایشان اینگونه اعلام می‌فرمایند: حکم آنان (پیروان محمد بن عبد‌الوهاب) نزد ما همان حکم نویسنده کتاب (الدر المختار) است که گفته: آنها خوارج هستند.[۱]‏.

وفات

خلیل احمد سهارنپوری، چهارشنبه 16 ربیع‌الثانی 1346 در مدینه درگذشت و پیکرش در قبرستان بقیع مدفون شد[۲]‏.

آثار

  1. المهند علی المفند؛
  2. إتمام النعم علی تبويب الحكم؛
  3. بذل المجهود في شرح سنن أبي‌داود.

پانویس

منابع مقاله

  1. پایگاه تخصصی وهابیت‌پژوهی و جریان‌های سلفی، صفحه شخصیت‌شناسی
  2. پایگاه المذهب
  3. Wikipedia the free encyclopedia


وابسته‌ها