التبيين في أنساب القرشيين

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

التبيين في أنساب القرشيين، تألیف موفق‌الدین عبداللّه ‌بن احمد بن محمد بن قدامه مقدسی (متوفی 620ق)، به معرفی انساب اعلام قرشی پرداخته است. تحقیق و تعلیقات کتاب به قلم محمد نایف دُلیمی است.

التبيين في أنساب القرشيين
التبيين في أنساب القرشيين
پدیدآورانابن قدامه، عبدالله بن احمد (نويسنده) دلیمی، محمد نایف (محقق)
ناشرالمجمع العلمي العراقي
مکان نشرعراق
سال نشر1402ق - 1982م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/الف2ق4 219 DS
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

این کتاب در موضوع علم انساب تألیف شده و مشتمل بر معرفی بسیاری از رجال قریش است. بسیاری از شواهدی که در دیگر کتب نسب نیامده و همچنین بسیاری از اشعاری که در مصادری که مشتمل بر شعر هستند نمی‌یابیم، در این کتاب ذکر شده است.

همچنین این کتاب از دیگر کتب انساب به جهت اجمال غیر مخل و اطاله غیر ممل متفاوت است. نویسنده آن، شیوه خاص خود را دارد؛ او ناقد است و ناقد می‌داند که حق خبر را از صحت و بطلان عطا ‌کند. در حقیقت ابن قدامه مقدسی از جمله دانشمندان بزرگ مورد اعتماد است و نوشته‌های او در علوم مختلف معروف هستند[۱]‏.

این کتاب را ابن رجب، «التديين في أنساب القرشيين» نامیده است[۲]‏.

ابن قدامه خود کتابش را این‌گونه معرفی کرده است: این کتابی است که در آن نسب رسول‌الله(ص) و اصحابش از نزدیکانش را ذکر کرده‌ام. برای هریک از این شخصیت‌ها چیزهایی از اخبار و فضائلش، بعضی از اولاد مشهورش و اولاد اولادش ذکر شده است تا خواننده جایگاه او را در دین و درجه فضیلت او را بشناسد. البته به جهت پرهیز از ملال‌آور بودن، طول و تفصیل نداده‌ام. کتاب را با ذکر رسول‌الله(ص) و فرزندان و همسرانش آغاز کرده‌ام. سپس به‌ترتیب از نزدیک‌ترین اهلش آورده‌ام تا به آخر اعلام قریش رسیده‌ام[۳]. ‏

فعالیت‌های محقق

  1. محقق کتاب در پاورقی، اعلام غیر قرشی - و برخی از قرشی‌ها را نیز در صورت لزوم – به‌اختصار معرفی کرده است.
  2. آیات قرآنی در ()، احادیث نبوی در «» و مصادر و مطالبی را که به متن افزوده، در [] ذکر کرده است. اقوال منقول و امثال را نیز بین // آورده است.
  3. اشعار ذکرشده در کتاب، استخراج شده و اگر برای شاعر آن دیوان وجود دارد، به ارجاع به آن اکتفا شده است[۴]‏.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه محقق، ص9
  2. ر.ک: همان، ص20
  3. ر.ک: متن کتاب، ص33
  4. ر.ک: مقدمه محقق، ص25

منابع مقاله

مقدمه محقق و متن کتاب.


وابسته‌ها