منتقی الأصول

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

منتقی الأصول، تقریرات درس خارج اصول آیت‌الله سید محمدحسین روحانى است. این تقریرات، توسط شهید، سید عبدالصاحب حکیم، از علماى بزرگ حوزه علمیه نجف اشرف و فرزند بزرگوار آیت‌الله سید محسن حکیم، مرجع بزرگ شیعیان جهان، به زبان عربى تنظیم شده است.

منتقی الأصول
منتقی الأصول
پدیدآورانحکیم، سید عبدالصاحب (مقرر) روحانی، محمد (محاضر)
عنوان‌های دیگرتقریرا لابحاث آیت‌الله العظمی السید محمد الحسینی الروحانی
ناشردفتر آیت‌الله سيد محمدحسینی روحانی
مکان نشرقم - ایران
سال نشر1413 ق
چاپ1
موضوعاصول فقه شیعه
زبانعربی
تعداد جلد7
کد کنگره
‏BP‎‏ ‎‏159‎‏/‎‏8‎‏ ‎‏/‎‏ر‎‏9‎‏م‎‏8
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

شهید عبدالصاحب حکیم، در این کتاب، به شرح و توضیح مبانى اصولى استاد خود در دوره دوم درس خارج اصول ایشان پرداخته است.

این کتاب، یک دوره کامل علم اصول است و شامل تمام مباحث مهم علم اصول فقه مى‌باشد و مورد توجه خاص فضلاى حوزه علمیه قم و دیگر حوزه‌هاى علمیه قرار گرفته است.

آیت‌الله سید محمد روحانى، در تقریظى که بر این کتاب نگاشته، از مؤلف با الفاظ«علامه»، «حجت»، «محقق»، «صفوة المجتهدین» و... و از کتاب وى با تعبیرات «جامع تمام مباحث و تحقیقات ما در بحث‌هاى اصولى»، «محیط به همه دقایق و نکات بحث»، «حاوى همه اسرار و بینات بحث» و... یاد کرده است.

این کتاب، نتیجه قرن‌ها تحول و پیشرفت علم اصول است که به‌صورتى زیبا و روان به رشته تحریر درآمده است.

ساختار

کتاب، داراى هفت جلد است که در جلد اول آن، از آغاز مباحث وضع تا قسمتى از بحث اوامر و در جلد دوم، تتمه بحث اوامر تا آخر و در جلد سوم، از آغاز بحث نواهى تا پایان بحث مطلق و مقید و در جلد چهارم، از آغاز بحث قطع تا بخشى از مبحث اصول عملیه و در جلد پنجم و ششم، بخش‌هایى دیگر از اصول عملیه و در جلد هفتم، تتمه بحث اصول عملیه و مباحث تعادل و ترجیح ذکر شده است.

شهید عبدالصاحب حکیم، در این کتاب، با بیانى ساده و رسا به شرح و بسط در مباحث علم اصول پرداخته و با دیدگاهى عمیق، در هر یک از موضوعات این علم، به بحث نشسته است.

گزارش محتوا

پاره‌اى از مباحث مطرح شده در این کتاب بدین قرارند: بررسى ضابطه مسئله اصولى از دیدگاه بزرگان فقه؛ مباحث مربوط به وضع؛ معناى حرفى؛ انشاء و اخبار؛ استعمال لفظ در معناى مناسب با موضوع‌له؛ اراده و موضوع‌له؛ وضع مرکبات؛ علامات حقیقت؛ احوال لفظ؛ حقیقت شرعیه؛ صحیح و اعم؛ اشتراک؛ مشتق؛ اوامر(مباحث مربوط به ماده و صیغه امر، مبحث اجزاء، مقدمه واجب، ضد و...)؛ مبحث نواهى؛ مفاهیم؛ عام و خاص؛ مطلق و مقید؛ قطع؛ أمارات؛ حجیت مطلق ظن؛ مباحث اصول عملیه و تعادل و ترجیح.

مؤلف، بر خلاف سایر اعلام بحث را با بیان موضوع علم و موضوع علم اصول و... آغاز نکرده چون این‌گونه مباحث را بى‌فایده مى‌دانسته است.