السيوف و أجناسها

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

السيوف و أجناسها، اثری از یعقوب بن اسحاق کندی (متوفای حدود 260ق)، از عالمان فلسفه، طب، هندسه و نجوم است. این اثر، توسط عبدالرحمن زکی تحقیق شده است.

السيوف و أجناسها
السيوف و أجناسها
پدیدآورانکندی، یعقوب بن اسحاق (نويسنده) زکی، عبد الرحمن (محقق)
ناشرمکتبة الثقافة الدينية
مکان نشرمصر - قاهره
سال نشر1421ق - 2001م
چاپ1
شابک977-5250-89-7
موضوعشمشیرهای اسلامی
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‎‏/‎‏ک‎‏9‎‏س‎‏9‎‏ 6708/9 ‏NK‎‏
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نوشتار حاضر به بحث درباره شمشیر و انواع آن اختصاص یافته است. ابن ندیم از این اثر با نام «السيوف و صفاتها» یاد کرده است[۱]. گفته شده است نویسنده، این اثر را به درخواست خلیفه عباسی، معتصم، به نگارش درآورده است[۲].

به نظر می‌‎آید نویسنده از نوشته‌های عالمان هند در مورد آلات جنگی، به‌ویژه آنچه درباره شمشیرها، اوصاف و ویژگی‌های آنها (که ابن ندیم به نمونه‌ای از آنها اشاره نموده)، بهره برده است و در حقیقت همان موضوعات مطرح‌شده را در اثر خود به بحث گذاشته است[۳].

نویسنده به بیست‌وپنج نوع شمشیر بر اساس محل تولید آن از یمن تا سراندیب و همچنین شمشیرهای ساخته‌شده در فرنگ اشاره کرده و به وصف ویژگی‌ آنها در این اثر پرداخته است[۴]. وی در بیان انواع شمشیرها بر اساس مواد تشکیل‌دهنده آنها نیز اشاره کرده[۵] و مطالبی را در خصوص بازتولید برخی شمشیرها ذکر کرده است[۶].

این رساله تنها نوشته درباره شمشیر اسلامی، ساخت و انواع آن است که به دست رسیده و اطلاعات فنی ارزشمندی را درباره شمشیر نزد عرب در اختیار دانشمندان محقق و باستان‌شناس غربی قرار داده که تا قرن نوزدهم مجهول مانده بود[۷]. بسیاری از مؤلفان که نوشته‌هایی در حوزه نظامی از خود برجای گذاشته‌اند، از این رساله بهره برده‌اند[۸].

محقق علاوه بر اشاره به اختلاف عبارات متن در نسخه‌های مختلف، در پاورقی کتاب[۹]، به توضیحاتی پیرامون برخی عبارات و واژگان متن پرداخته است[۱۰].

پانویس

  1. ر.ک: ابن ندیم، محمد بن اسحاق‏، ص243
  2. ر.ک: مقدمه، ص7
  3. ر.ک: همان، ص8؛ ابن ندیم، محمد بن اسحاق‏، ص437
  4. ر.ک: مقدمه، ص6
  5. ر.ک: متن، ص9-11
  6. ر.ک: مقدمه، ص6
  7. ر.ک: همان
  8. ر.ک: همان، ص7
  9. ر.ک: متن، ص9
  10. ر.ک: همان، ص14

منابع مقاله

  1. مقدمه و متن کتاب.
  2. ابن ندیم، محمد بن اسحاق، «الفهرست (ابن ندیم)»، بیروت، دارالمعرفة، بی‌تا، چاپ اول.


وابسته‌ها