أدب الطلب و منتهى الأرب

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

أدب الطلب و منتهی الأرب، تألیف عالم بزرگ اهل سنت محمد بن علی شوکانی (متوفی 1250ق)، از جمله آثار در موضوع آداب تعلیم و تربیت است. این اثر با مقدمه و تحقیق عبدالله یحیی سریحی و مقدمه ابراهیم سامرایی منتشر شده است.

أدب الطلب و منتهى الأرب
أدب الطلب و منتهى الأرب
پدیدآورانشوکانی، محمد (نويسنده) سریحی، عبدالله یحیی (محقق)
ناشردار ابن حزم ** مکتبة الإرشاد
مکان نشرلبنان - بیروت ** یمن - صنعا
سال نشر1419ق - 1998م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
‏PJ‎‏ ‎‏6184‎‏ ‎‏/‎‏الف‎‏2‎‏الف‎‏4
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب «أدب الطلب و منتهی الأرب»، یکی از تألیفات مهم محمد بن علی شوکانی است؛ چراکه با وجود حجم کم، شخصیت شوکانی را روشن می‌کند به‌مانند عالمی موسوعی و مجتهدی مستقل و مجددی مبدع که از موهبت بی‌همتایی برخوردار است و این اثر خلاصه تجربه فکری و علمی غنی او در تدریس و قضاوت و اجتهاد است[۱]‏.

معنای «ادب» در کتاب امام شوکانی به «طلب» اضافه شده است و طلب در اینجا به معنای تعلّم است که دریافت علم از شیخ و معلم و استاد است[۲].‏ در این موضوع ابن قتیبه کتابی با عنوان «أدب الكاتب» نوشته است که در آن اصول و قواعد و ضوابط کتابت را به طالب علم تعلیم می‌دهد[۳].‏ «الفصيح» احمد بن یحیی ثعلب و «تصحيح الفصيح» ابن درستویه نیز در همین رابطه است[۴]‏.

کتاب در دو بخش تدوین شده است:

  1. در بخش اول در قریب به شصت صفحه اوضاع عصر شوکانی، زندگانی، شخصیت و کتاب مورد بحث، معرفی شده است[۵]. ‏
  2. در بخش دوم، متن تحقیق‌شده کتاب در سه فصل ارائه شده است. نویسنده پیش از ورود به فصل‌ها، دو شرط اساسی را برای طالب علم مطرح می‌کند: اول اینکه طلب دانش، خالص برای خدا باشد، نه اغراض دنیوی. دیگر اینکه طالب علم خودش را برای رعایت انصاف و رهایی از تقلید و تعصب بر افکار و مذاهب و اشخاص آماده کند. سپس در فصل اول، آنچه او را از دایره انصاف خارج می‌کند در یازده شماره ذکر شده است. در فصل دوم، طبقات متعلمین و آنچه هر گروه باید بیاموزد، ذکر شده است. در فصل سوم نیز مباحث عمومی چون بنای شریعت بر جلب مصالح و دفع مفاسد و وجود تدبر در کلیات شرعی و الحاق جزئیات به آنها مورد بحث قرار گرفته است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه ناشر، ص5
  2. ر.ک: تمهید ابراهیم سامرایی، ص10
  3. ر.ک: همان، ص11
  4. ر.ک: همان
  5. ر.ک: متن کتاب، ص77-17

منابع مقاله

مقدمه‌ها و متن کتاب.


وابسته‌ها