پژواک ولایت

پژواک ولایت انقلاب اسلامی نقطه عطفی در تحولات و روابط جهانی به شمار می‌رود که هرچه زمان می گذرد ابعاد تأثیرگذاری آن بیشتر آشکار می‌شود. رابطه انقلاب اسلامی با امام خمینی آنگونه است که بدون بررسی اندیشه و سیره عملی امام نمی‌توان انقلاب اسلامی را تفسیر کرد.

پژواک ولایت
پژواک ولایت
پدیدآورانمدیریت پژوهش‌های بنیادین، معاونت پژوهشی (تهیه و تدوین)
ناشرنهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، دفتر نشر معارف
مکان نشرقم
سال نشر1388
موضوعخمینی، روح‌الله رهبر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران -۱۲۷۹، -۱۳۶۸
کد کنگره
‏۱۵۵۳DSR/پ۴۳ ۱

آشنایی با اندیشه امام از آن جهت ضروری است که هویت انقلاب اسلامی بر امام خمینی تکیه دارد. یاد امام یادآور همه فضیلت‌هایی است که یک جامعه رو به رشد به آن نیاز مبرم دارد؛ برخی از این فضیلت ها عبارتند از: جامعیت، اسلام خواهی، مقابله با تحجر و التقاط، تکلیف گرایی، مردم گرایی، عدالت خواهی، دشمن ستیزی، آرمان‌های جهانی، استقامت و...

مجموعه حاضر که به همت پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی و نشر معارف گردآوری شده به تبیین عناوین زیر پرداخته است:

بینات انقلاب اسلامی، ویژگی‌های عصر امام خمینی، لزوم مقاومت همراه با بصیرت، تبیین مشخصه‌های خط امام، بررسی دالیل دشمنی استکبار جهانی با انقلاب اسلامی، خصوصیات نظام اسلامی، بررسی وجهه داخلی و وجهه بین‌المللی انقلاب اسلامی، بررسی تطبیقی نهضت امام خمینی به نهضت حسینی، آفت‌های فراروی انقلاب، لزوم تدبر در سخنان امام، بررسی ابعاد شخصیت امام در دوران مبارزه، عناصر اساسی نظام جمهوری اسلامی، تبیین اصول حرکت امام، شاخصه‌های مکتب سیاسی امام، بررسی رابطه دین و دنیا دراندیشه امام، بررسی ثمرات شجره طیبه انقلاب اسلامی، تبیین خطوط اصلی انقلاب اسلامی، بازخوانی وصیت نامه حضرت امام خمینی

خصوصیات انقلاب اسلامی: در انقلاب اسلامی ایران، چند خصوصیت مهم وجود داشت:

نخست، هدف‌گیری سیاسی؛ یعنی اراده قاطع بر حاکمیت دین خدا.

دوم آنکه برای تحقق این هدف، از توده‌های مؤمن و آگاه و دردمند، نیروی انسانی لازم گرفته شد.

سوم آنکه خطوط اصلی جامعه مطلوب، یعنی استقرار شریعت اسلامی که متضمن عدل اجتماعی، استقلال سیاسی، استغنای اقتصادی و رشد علمی و اخلاقی است، درمنظر همگان قرار گرفت.

چهارم آنکه رهبر حکیم و فقیه که عبد صالح و الگوی مسلمانی بود، خود پیشاهنگ این حرکت در ایمان و عمل شد.

پنجم آنکه صدق و صفا و هوشیاری رهبر مانع هرگونه کجروی شد.

بینات مکتب انقلاب:

1.حیات و شخصیت خمینی کبیر، تجسم اسلام ناب محمدی تبلور انقلاب اسلامی

2.تحقق اسلام در زندگی مردم بعنوان بزرگترین هدف جمهوری اسلامی

3.استقرار عدالت اجتماعی و قسط اسلامی ضروری ترین هدف تشکیل نظام اسلامی

4.وحدت کلمه رمز پیروزی ملت ایران در مراحل مختلف

5.پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، تحولی ژرف در ارتباطات بین‌المللی بوجود آورد: اول اینکه هیمنه دو ابرقدرت آن روز دنیا را شکست و دوم آنکه به ملت ها دلگرمی و شجاعت بخشید و جرأت و گستاخی در مقابله با دولت‌های دست نشانده را به آنان تزریق کرد.

6.تکیه بر مردم و حاکمیت اراده، خواست و تشخیص آنان، به عنوان یکی از ارکان مهم نظام

7.همکاری دولت و ملت و پیوند عاطفی و عقیدتی مردم با مسئولان

8.سازندگی کشور بعنوان یکی از اهداف جمهوری اسلامی

9.رشد علمی و شکوفایی استعدادهای انسانی و گسترش دانش، آگاهی و معرفت عمومی

10.روحانیت به عنوان عنصر اصلی و پیشرو در مبارزات پیش از انقلاب اسلامی

11.بزرگداشت شهیدان

بررسی دلایل دشمنی استکبار جهانی با انقلاب اسلامی:

دشمنان بر خلاف واقع چنین وانمود می‌کنند که گویا نظام اسلامی طرفدار تروریسم و مخالف با دموکراسی است، اما نباید دچار اشتباه شد.

علل این دشمنی ها در درجه اول مسئله تفکیک نشدن دین از سیاست و از صحنه زندگی است. مسئله دوم، تأثیرناپذیری از خواست قدرت‌های بزرگ است. و سومین دلیل این نکته است که ما گفته ایم دولت غاصب صهیونیست باید بساط خود را جمع کند. چهارمین دلیل مسئله صدور انقلاب به این معنا که هرکس، درهرجای دنیا برای عزت اسلام قیام کند ما از او حمایت معنوی و سیاسی می‌کنیم، می‌باشد. از دیگر مسائلی که دشمن استکباری را نسبت به جمهوری اسلامی خشمگین می‌کند، این است که ما با تزریق و تحمیل فرهنگ غرب بر ملت‌های مسلمان مخالفیم.

خصوصیات نظام اسلامی: استقلال، تربیت و تهذیب، موضعِ حق طلبانه ملت مسلمان، اصلاح جامعه در گرو اجرای حدود اسلامی، تکیه به توانایی ها و استعدادهای خود مردم، علقه عاطفی میان ملت و مسئولین کشور.

بررسی وجهه جهانی و بین‌المللی انقلاب: وجهه جهانی و بین‌المللی انقلاب، عبارت از پیام معنویت در سطح جهان است.

بررسی تطبیقی نهضت امام خمینی با نهضت حسینی:

پیروزی به دو گونه است: یک نوع، پیروزی ای است که انسان خودش آن را می بیند. که آن همین تشکیل حکومت و نابود کردن دشمنان انقلاب بود؛ و امام این را به چشم مبارک خود مشاهده کرد. یک پیروزی، که از این پیروزی مهمتر و ماندگار است، پیروزی فکر و ایدئولوژی است.این، همان پیروزی ای است که انبیای الهی، باوجود اینکه در دوران حیات، آن همه مرارت را تحمل کردند، بالاخره به آن نائل شدند. این پیروزی، پیروزی فکر و ایده و راه یک انسان بزرگ و متفکر است. امام به این پیروزی هم رسید. استمرار خاطره آن بزرگوار دلیل بر همین پیروزی است.

آفت‌های فراروی انقلاب:

اول: آفت تحجّر است و آفت دوم، انفعال می‌باشد. تحجّر این است که کسی که می‌خواهد کار بزرگی با این عظمت را انجام بدهد، نتواند نیازهای زمان و لوازم هر لحظه زندگی یک ملت را از قرآن بشناسد و در یک وضعیت ایستا و بدون انعطاف، حکم نماید. آفت دومی که مسئولان و رهبران و گردانندگان اجتماعات را تهدید می‌کند این است که آن‌ها را دچار انفعال و خودباختگی کنند و در موضع تأثیرپذیری ناخواسته از اراده دیگران قرار بدهند.

ابعاد شخصیتی امام در دوران مبارزه:

رعایت تقوا، مظهر نوآوری علمی و تبحر در فقه و اصول، هوشیاری و غیرت دینی امام، عشق ورزی امام به مردم، دوراندیشی امام، زهد و

عرفان، تضرع و تواضع و حیا، برپایی خیمه نظام اسلامی با آرای مردم، عدالت اجتماعی و...

بررسی رابطه دین و دنیا در اندیشه امام:

دین و دنیا در منطق امام بزرگوار ما مکمل و آمیخته و درهم تنیده با یکدیگر است و قابل تفکیک نیست. این، درست همان نقطه ای است که از آغاز حرکت امام تا امروز، بیشترین مقاومت و خصومت و عناد را از سوی دنیاداران و مستکبران برانگیخته است؛ کسانی که زندگی وحکومت و تلاش و ثروت آن‌ها مبتنی بر حذف دین و اخلاق و معنویت از جامعه است.

راز ماندگاری امام:

این مرد بزرگ در دل توده‌های عظیم مسلمان در کشورهای مختلف راه یافت و راز این نفوذ عظیم این است: از خود عبور کردن، برای خود تلاش نکردن، خدا را دیدن و از خدا الهام گرفتن و برای خدا مجاهدت به تمام معنا انجام دادن و این ارتباط با خدا در امام یک سکینه و آرامشی بوجود می‌آورد.[۱]

پانویس

  1. ر.ک: بی‌نام، ص9-11

منابع مقاله

بی‌نام، طوبی اندیشه (سطح یک)، سیر مطالعاتی اندیشه‌های حضرت امام خمینی(ره)، بنیاد تبیین اندیشه‌های امام خمینی(ره) در دانشگاه‌ها

وابسته‌ها