العقد البدیع في فن البدیع

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

العقد البديع في فن البديع، اثر خوری بولس عواد، کتابی است پیرامون فن بدیع از فنون علم بلاغت که با تحقیق حسن محمد نورالدین نوشته شده است.

العقد البدیع في فن البدیع
العقد البدیع في فن البدیع
پدیدآورانعواد خوری‌ بولس‌ (نويسنده) نورالدین، حسن محمد (محقق)
ناشردار المواسم
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر2000م
چاپ1
شابک-
موضوعزبان عربی - بدیع
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
/‎‏ع‎‏9‎‏ع‎‏7 2038 ‏PJA‎‏
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

علم بدیع، سومین فن (بعد از معانی و بیان) از فنون بلاغت بوده و بدیعیات به اشعاری گفته می‌شود که از این فن بهره برده و بیشتر ریشه در مدایح نبوی دارد. نویسنده در ابتدای کتاب، با اشاره به برخی از این بدیعیات، به بیان این نکته پرداخته است که این بدیعیات، یک سری از آثار برجسته در کتابخانه‌های عربی و جنبه بارز و برجسته‌ای در میان آثار ادبی است که محققین را برانگیخته و آنان را ترغیب نموده تا مطالعاتی با محتوای هنری، پیرامون آن توسعه دهند که مهم‌ترین آنها، مطالعات و بررسی نقدگونه این‌گونه آثار می‌باشد.

از جمله کسانی که اقدام به نوشتن بدیعیه نموده‌اند، ابن حجه حموی است که بدیعه‌ای در مدح پیامبر(ص)، به نظم درآورده و تلاش کرده است آن را بر اساس الگو و روش عزالدین موصلی در تضمین ابیات و الفاظی تنظیم کند که به انواع بدیعیه که حدودا شامل 142 نوع می‌شود، اشاره دارد، بدون تمییز میان بدیع و سایر فنون علم بلاغت. در این میان، نویسنده اثر حاضر، با استفاده از آن کتاب و نیز نوشته‌های صفی‌الدین حلی با نام «تقديم أبي‌بكر» و تلخیص مطالب آن، اقدام به نوشتن اثر حاضر نمود[۱].

از جمله ویژگی‌های این کتاب، تمرکز نویسنده بر شواهد شعری ارزشمند و نیز انواعی از بدیع می‌باشد که سایر نویسندگان، از ذکر آنها غفلت کرده‌اند[۲].

آنچه باعث اهمیت کتاب می‌شود، توجه به این نکته است که مجموعه کمی و کیفی شواهد شعری مذکور در اثنای مطالب آن، می‌تواند آن را یکی از مراجع و منابع مهم علم بدیع قرار دهد. بااین‌حال، کتاب از برخی ایرادات موسیقیایی که بر برخی از اشعار آن تأثیر گذاشته و نیز برخی آشفتگی‌های دستوری و عدم اسناد و ارجاعات، خالی نیست[۳].

از دیگر ویژگی‌های کتاب، می‌توان به اقدامات مفید و تحسین‌برانگیز محقق آن، در تشریح و توضیح تعریفات و عباراتی از کتاب که دارای غموض و پیچیدگی بوده، نام برد[۴].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه محقق، ص25
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان، ص26
  4. ر.ک: همان

منابع مقاله

مقدمه محقق.


وابسته‌ها