مثنوی طاقدیس

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مثنوی طاقدیس به‌همراه منتخبی از غزلیات عالم ربانی حاج ملا احمد فاضل نراقی، مشتمل بر مثنوی اخلاقی - عرفانی طاقدیس و 32 غزل از ملا احمد فاضل نراقی (1185-1245ق)، متخلص به «صفایی» است که به اهتمام حسن نراقی منتشر شده است.

مثنوی طاقدیس
مثنوی طاقدیس
پدیدآوراننراقی، احمد بن محمدمهدی (نويسنده)

نراقی، حسن (مصحح)

محقق حلی، جعفر بن حسن ( نويسنده)
عنوان‌های دیگربه همراه منتخبی از غزلیات عالم ربانی حاج ملا احمد فاضل نراقی ** طاقدیس
ناشراميرکبير
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1362ش
چاپ3
شابک964-00-03396-4
موضوعشعر فارسی - قرن 13ق. - شعر مذهبی - قرن 13ق. - غزل
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
‎‏/‎‏ط‎‏2 7464 ‏‎‏PIR‎‏
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مثنوی طاقدیس، منظومه گهرباری است شامل مواعظ عارفانه و روحانی، مشحون از پند و اندرزهای حکیمانه و اخلاقی آمیخته به لطایف و ظرایف ادبی که با زبان شعر و ادب آراسته گشته تا بسیاری از احکام و اوامر الهی و فصولی از مبانی اصول و فروع دین مبین اسلام را با بیانی ساده، قابل فهم و درک خاص و عام آشکار سازد. محتویات آن به‌وسیله بیانی رسا و شیرین، آهنگی جاذب و دلنشین راه و رسم نیک‌بختی بشر را در صحنه‌های گیتی تا وصول به سعادت جاودانی نشان می‌دهد[۱].

در این مثنوی زیبا وقایع و حقایق زندگانی روزمره انسان به‌وسیله داستان‌سرایی‌های مناسب و تمثیل‌های دل‌پسند چنان تجسم یافته که به‌منزله راهنمایی است روشنگر، چون شاخصی فروزنده که خواه‌ناخواه خوانندگان را تحث تأثیرات آموزنده خود قرار می‌دهد[۲].

در ابتدای کتاب، شخصیت علمی، اجتماعی و مرجعیت ملا احمد نراقی و مهم‌ترین منابع شرح احوالات ایشان ذکر شده است.

در مثنوی طاقدیس، به آیات فراوانی اشاره شده که محقق کتاب پس از مثنوی طاقدیس با ذکر ابیات به آیات مورد نظر اشاره کرده است[۳].

در آخر نیز منتخبی از غزلیات نراقی (32 غزل) ذکر شده است[۴].

داستان طوطی و شاه، امر الهی به ملائکه در سجده به حضرت آدم و تمرد شیطان و قصه گرگ و خر از جمله حکایت‌ها و عباراتی همچون «من تقرب إلي شبراً تقربت ذراعا»، «من مات و لم يعرف إمام زمانه» و «موتوا قبل أن تموتوا»، از جمله احادیثی است که در مثنوی طاقدیس به آنها پرداخته شده است[۵].

قابل ذکر است که چون در زمان حیات حاج ملا احمد بیش از دو صفه از چهار صفه طاقدیس از کلک و طبع وی تراوش نکرده بود، پس از درگذشت او دومین فرزند دانشمندش حاج ملا محمدجواد، متخلص به «شفایی» که از ذوق شعر و ادب بهره وافی داشت، برحسب وصیت پدر به قصد اتمام طاقدیس، صفه سوم آن را انشا می‌نماید[۶].

پانویس

  1. ر.ک: پیشگفتار، ص5
  2. ر.ک: همان، ص6
  3. ر.ک: متن کتاب، ص434-450
  4. ر.ک: همان، ص453-469
  5. ر.ک: همان، ص28-47
  6. ر.ک: پیشگفتار، ص21

منابع مقاله

پیشگفتار و متن کتاب.


وابسته‌ها