ادیان آسیایی

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

ادیان آسیایی ، به قلم مهرداد بهار، یکی از نام‌آوران عرصه دین‌پژوهشی و اسظوره‌شناسی نوشته شده، مهم‌ترین ادیان منطقه آسیا را در سه ناحیه اصلی ایران، هند و روم مورد بررسی قرار می‌دهد.

ادیان آسیایی
ادیان آسیایی
پدیدآورانبهار، مهرداد (مؤلف)
ناشرنشر چشمه
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1382
چاپچهارم
زبانفارسی
تعداد جلد1

نوشتار که تحریری از مؤلف درباره ادیان آسیایی و عهد باستان برای دانشجویان رشته ادیان و عرفان بوده، شامل سه گفتار است و هر گفتار، چندین بخش دارد.

در گفتار نخست در هشت بخش، ابتدا باورهای هندواروپاییان و بومیان آسیای غربی و مرکزی و تأثیرپذیری آن‌ها از یکدیگر بررسی می‌شود. در دو بخش دیگر، دین زرتشتی در دوره هخامنشی از خلال کتیبه‌ها در دوره ساسانی از نظر گذرانده شده و در ادامه، سیر پیدایش و ظهور و معرفی آیین‌های زروانی، گنوسی، مانوی و مزدکی و دین مسیحیت در ایران مورد توجه قرار می‌گیرند.

در گفتار دوم، به اختصار، ادیان هندی بررسی می‌شوند و از دین وداها، تمدن دوره سند، هند پیش از آراییان و شرایط جغرافیایی هند سخن می‌رود. در ادامه به باورهای ودایی درباره جهان و پیدایش آن، خدایان ودایی، ادوار دین وداها، آفرینش آیین‌ها، فرجام‌شناسی، اوپنیشدها، اسطوره‌های برهمنی، آیین بودا و فرقه‌های آن، آیین جین و ... اشاره می‌شود.

گفتار سوم، ادیان آسیایی غربی، تلفیق فرهنگی در غرب آسیا و نزدیکی فرهنگ‌های آسیایی غربی، مصر، یونان و روم از مهم‌ترین مباحث این گفتار است. به‌طور کلی، مؤلف بر آن است تا سهم ادیان آسیایی را در روم و تأثیر آن‌ها را بر عقاید این منطقه پیش از دوران مسیحیت آشکار کند[۱].

پانویس

  1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی؛ ص355-356

منابع مقاله

شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی؛ کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396ش.

وابسته‌ها