اسطوره‌‌های ایران و چین

اسطوره‌‌های ایران و چین ، تألیف جی. سی. کویاجی با ترجمه کوشیار کریمی طاری، به بررسی تطبیقی اسطوره‌های ایران و چین می‌پردازد.

اسطوره‌‌های ایران و چین
اسطوره‌‌های ایران و چین
پدیدآورانکویاجی، جی.سی. (مؤلف)، کریمی طاری، کوشیار (مترجم)
ناشرنسل نواندیش
مکان نشرتهران
سال نشر1378
چاپاول
زبانفارسی
تعداد جلد1

مؤلف که خود از پارسایان هند بوده، آثار متعددی در باب آیین‌های مزدایی و افسانه‌های ایرانی و هندی دارد. اثر حاضر در سال 1353ش با عنوان «آیین‌ها و افسانه‌های ایران و چین باستان» با ترجمه جلیل دوستخواه توسط انتشارات فرانکلین منتشر شده است. مؤلف به شیوه تطبیقی به بررسی افسانه‌ها، ادبیات و قصه‌های ایرانی و چینی پرداخته است.

این کتاب ده فصل دارد. فصل نخست به بررسی برخی افسانه‌های شاهنامه فردوسی و همتای چینی آن‌ها می‌پردازد. فصل دوم به بررسی همتایان و خاستگاه داستان بهرام‌یشت در اوستا اختصاص یافته است. فصل سوم به بررسی و تفسیر نمادهای اخترشناسی و طالع‌بینی در بهرام‌یشت اشاره دارد. فصل چهارم به بررسی داستان‌های شاهنامه فردوسی و کتاب فنگ‌شن‌ین‌آی، معروف‌ترین و پرآوازه‌ترین کتاب شعری چین می‌پردازد و آن را با شاهنامه مقایسه می‌کند.

فصل پنجم، برخی آیین‌های ایران و چین باستان، مانند آیین آب‌ها، کوه‌ها، بادها و غیره را به تصویر کشیده است. فصل ششم به بحث پیرامون ریشه‌های عرفان و تصوف در سرزمین ایران و چین پرداخته است. در فصل هفتم، تاریخ پارت در شاهنامه فردوسی مورد مداقه قرار گرفته است. فصل هشتم، بررسی نقش رستم در افسانه‌های ایران و افسانه‌های چینی اشاره دارد. در فصل نهم از بررسی و تطبیق ذهاک در شاهنامه فردوسی با همانند او در تاریخ ملل گوناگون سخن به میان آمده است. در فصل دهم نیز سنگ‌نگاره‌های مربوط به میترا و زرتشت در طاق‌بستان از نظر گذرانده شده است.[۱]

پانویس

  1. بلندنژاد، سیدعلی، ص293

منابع مقاله

بلندنژاد، سیدعلی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر سوم: ادیان هند و خاور دور)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1395ش.

وابسته‌ها