تجربة الأحرار و تسلیة الأبرار

تجربة الأحرار وتسلیة الأبرار، اثر عبدالرزاق بن نجف قلی مفتون دنبلی (1243ق)، کتابی است در شرح حال جمعی از علما، فقها و شعرا که مؤلف به صحبت بعضی از ایشان رسیده و از بعضی، شرف و ادب اندوخته و با بعضی، آشنا بوده است.

تجربة الاحرار و تسلیة الابرار
تجربة الأحرار و تسلیة الأبرار
پدیدآورانمفتون دنبلی، عبد الرزاق بن نجف قلی (نويسنده)
سال نشر13سده
چاپ1
زبانفارسی
تعداد جلد2
کد کنگره
/م7ت3 ۳۵۱۰ PIR
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

با مطالعه کتاب، می‌توان دریافت که این اثر، از جمله کتاب‌هایی است که در زمینه تذکره نوشته شده است. این کتاب از مجموعه‌های نفیس و از مهمترین کتب ادبی و تاریخی است که در نیمه اول قرن سیزدهم هجری قمری تألیف گردیده است.

در جلد اول، پ‍س از خ‍طب‍ه، ش‍م‍ه‌ای از ح‍ال ن‍وی‍س‍ن‍ده ک‍ت‍اب اس‍ت[۱] و در متن اثر بزرگانی چون م‍ی‍رزا م‍ح‍م‍دم‍ه‍دی ش‍ه‍رس‍ت‍ان‍ی‌؛ اس‍م‍اع‍ی‍ل خ‍واج‍وئ‍ی‌، م‍ی‍رزا م‍ح‍م‍دن‍ص‍ی‍ر طب‍ی‍ب اص‍ف‍ه‍ان‍ی‌؛ م‍ی‍رزا اب‍وال‍ق‍اس‍م م‍درس و ش‍ی‍خ م‍ح‍م‍د ب‍ح‍ران‍ی‌ معرفی شده‌اند[۲].

در جلد دوم کتاب، ت‍اری‍خ اواخ‍ر دوره ن‍ادری و ک‍ش‍م‍ک‍ش‌ه‍ای دوران اول زندیه و س‍ل‍طن‍ت ف‍ت‍ح‍ل‍ی ش‍اه آمده[۳] و س‍پ‍س از ص‍ن‍ای‍ع ش‍ع‍ری و آداب دب‍ی‍ری و منشی‌گری، م‍طال‍ب‍ی ذک‍ر م‍ی‌ش‍ود[۴] و ب‍ع‍د م‍ص‍ن‍ف پ‍اره‌ای از داس‍ت‍ان‌ه‍ای زم‍ان خ‍ود را م‍ی‌آورد ک‍ه ب‍س‍ی‍ار دل‍ک‍ش و ج‍ال‍ب ت‍وج‍ه اس‍ت‌[۵].

مؤلف کتاب را به سبک «تجزیة الأمصار وتزجیة الأعصار» ساخته و از طریقه و سلیقه مؤلف آن کتاب، عبدالله بن فضل الله شیرازی، متخلص به «شرف» و امثال او، پیروی کرده و کتاب خود را روی قانون انشاء آن کتاب پرداخته است[۶].

پانویس

  1. متن کتاب، ص1- 44
  2. متن کتاب، ص45- 170
  3. همان، ج2، ص1- 126
  4. همان، ص127- 139
  5. همان، ص140- 256
  6. سلطان القرایی، جعفر، ص53

منابع مقاله

  1. دیباچه و متن کتاب.
  2. سلطان القرایی، جعفر، «تجربة الاحرار و تسلیة الابرار»، پایگاه مجلات تخصصی نور، بزرگداشت مرحوم استاد میرزا جعفر سلطان القرایی؛ دوره 1، 1389، به آدرس:

https://www.noormags.ir/view/fa/articlepage/1730973

وابسته‌ها