اسلام در ایران

اسلام در ایران ، تألیف ای. پطروشفسکی با ترجمه کریم کشاورز، با هدف آشناکردن خوانندگان با منابع و متون تاریخ اسلام و تطورات تعالیم اسلام، و فقه اسلامی، صوفیگری و مذاهب و نهضت‌هایی که در بطن اسلام به‌ویژه تشیع وجود داشته به رشته تحریر درآمده است.این کتاب به اقتضای مرام و مسلک فکری نویسنده، از زاویه خاصی به مسائل و جریان‌های مذهبی نگریسته و به تحلیل آنها پرداخته و در موارد متعددی دچار مسامحه و اشتباه شده است. کتاب توسط محمدرضا حکیمی مرور شده و در پایان دیدگاه‌های او با تکیه بر منابع اسلامی، زیر عنوان «توضیحات» آورده شده است.

اسلام در ایران
اسلام در ایران
پدیدآورانپطروشفسکی، ای. (مؤلف)، کشاورز، کریم (مترجم)
ناشرپیام
مکان نشرتهران
سال نشر1354
چاپچهارم
زبانفارسی
تعداد جلد1

پطروشفسکی در مقدمه خویش، ظهور اسلام در قرن هفتم میلادی را با تکوین جامعه طبقاتی و شروع یک نهضت اجتماعی و سیاسی در جهان اسلام در ارتباط می‌بیند و بر این اساس فکری، این پدیده را تحلیل نموده است. در بحث از اسلام در ایران، انتشار دین اعراب در میان ایرانیان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است و روند نفوذ اسلام در ایران از ابتدای فتح، که باعث طرد دین زرتشت و نفوذ اعراب در ایران گشته، بررسی شده است. او شیعه را یک حزب سیاسی، با عقیده موروثی‌بودن خلافت ذکر می‌کند و پایه‌گذار آن را عبدالله‌بن‌سبا می‌داند. به گفته او، این حزب سیاسی، علی(ع) را همپای پیامبر(ص) می‌داند و منشأ ایرانی داشتن تشیع را رد کرده و اولین شیعیان را از اعراب می‌داند. در ضمن این مباحث، همچنین حوادث و وقایع صدر اسلام نیز بررسی شده است.

نویسنده، تعالیم دینی و فرائض اخلاقی اسلام را که شامل اعتقادات و تکالیف دینی است مورد بررسی قرار داده است. به نوشته او در این دین، کعبه کهن به معبد خدای واحد تبدیل گشت در این بخش، همچنین کلیه آداب و رسوم دینی اعم از عبادات و آیین‌های مذهبی اسلام با تفصیل بحث شده است.

وی منابع حقوق اسلامی را کتاب و سنت و احادیث معرفی می‌کند و تحولات مربوط به حدیث و شکل‌گیری مکاتب حدیثی مختلف نظیر «اصحاب الحدیث»، حول محور حدیث بوده، در مقابل آنها «اصحاب الرأی» قرار دارند.

بررسی مذاهب موجود اسلامی نظیر حنفیان، شافعیان، مالکی‌ها و فرقه‌های دیگر اسلامی، و اختلافات مذهبی شکل گرفته براساس مذهب و اصول و مبانی استنباط فرق مذهبی نیز مورد اشاره نویسنده است. وی در بحثی درباره حقوق دولتی اسلامی، کمال مطلوب اجتماعی را از نظرگاه فقه، حکومت روحانی ذکر می‌کند. قدرت روحانی و سیاسی در آن حکومت، در دست پیشوایان دینی متمرکز است. او نظر «ماوردی» فقیه مکتب شافعی را از کتاب «احکام السلطانیة» در مورد خلافت بازگو کرده و وظایف و شرایط خلیفه و قوانین حکومتی خلافت را بررسی نموده است.

نویسنده، مبانی حقوق جزایی و مدنی اسلام را مبتنی بر دین می‌داند و قصاص و دیه و حد و تعزیز و موارد شمول این قوانین را یادآور می‌شود. وی ارتداد را خروج از عضویت جامعه اسلامی می‌داند و محرومیت از حقوق مدنی را از آثار آن ذکر می‌کند و به نظرها و دیدگاه‌های فقه و عالمان راجعه به ارتداد اشاره می‌نماید.

پطروشفسکی همچنین حقوق خانواده، اهل ذمه و تعهدات و الزامات مربوط به معاملات را یادآور می‌گردد. وی در بررسی مذهب شیعه، آنها را پیروان علی(ع) ذکر می‌کند که حق امامت، از آن او و جانشینان اوست. آنها معتقد به امامت امام مستور هستند، که حجت، منتظر و مهدی از القاب اوست.

مؤلف از ویژگی‌های مذهب شیعه را اختلاف با حکومت‌های اموی و عباسی می‌داند، که در زمان غیبت به‌صورت مخفی به موجودیت حکومت‌ها اعتراض داشتند. شیعیان عصمت را مختص پیامبر(ص) و امامان(ع) می‌دانند.

اسماعیلیه و اعتقادات و وضعیت شکل‌گیری آنان نیز، از موضعات دیگری است که نویسنده به آن پرداخته است. وی پیشرفت بیشتر تضادهای طبقاتی را در خلافت بغداد طی قرن‌های دوم و سوم و نیروگرفتن فتودالیزاسیون و افزایش مالیات‌ها را، موجب یک سلسله جنبش‌ها می‌داند که اسماعیلیان ازآن گروه‌اند.

نویسنده، عرفان در اسلام را بررسی نموده و ریشنه‌های پیدایش صوفیه را مسیحی - نوافلاطوینی، ایرانی و هندی ذک می‌کند و به مخالفت و دشمنی با زهد و عرفان اشاره کرده، ریشه مخالفت آنان را نفی رهبانیت در اسلام ذکر می‌کند.[۱]

پانویس

  1. حقیقت، سید صادق، ص50-52

منابع مقاله

حقیقت، سید صادق، اندیشه سیاسی در اسلام: کتاب‌شناسی توصیفی، تهران، انتشارات بین‌المللی الهدی، 1377ش.

وابسته‌ها