مولانا جلال‌الدین هگل شرق است

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مولانا جلال‌الدین هگل شرق است این کتاب، فاقد مؤلف و بدون ذکر زمان، مکان و نام ناشر است و شمارۀ 197 مورخ 1357/7/16 ثبت و در 37 صفحه چاپ شده است. کتاب‌شناسی مولوی این جزوه را به نام احسان طبری و در جای دیگر به نام ب. نور و امامی ثبت کرده که توسط مؤسسه نشریات به پیش، منتشر شده است.

مولانا جلال‌الدین هگل شرق است
مولانا جلال‌الدین هگل شرق است
پدیدآورانطبری، احسان (نویسنده)
ناشربی‌تا
مکان نشربی‌نا
سال نشر1357
چاپنخست
موضوعمولوی ، جلال‌ الدین‌ محمدبن‌ محمد، ۶۰۴- ۶۷۲ق‌ . - معلوما‌ت‌ - فلسفه‌,شعر فا‌رسی‌ - قرن‌ ۷ق‌
زبانفارسی
کد کنگره
‏PIR 5307/ف۸م9

به نظر می‌رسد این جزوه در بحبوحه انقلاب اسلامی از سوی چپی‌ها و مارکسیست‌های ایران و به نام‌های مستعار چاپ و منتشر می‌شده است.

در این کتاب، برخی از افکار و اندیشه‌های عرفانی مولانا یا به تعبیر نویسنده، متد دیالکتیک عرفانی مولانا(قرن 13م.) با متد دیالکتیک هگل، فیلسوف آلمانی (قرن19م.) مورد تطبیق و بررسی قرار گرفته است.

نگارنده، می‌گوید منظور اصلی‌شان در این رساله تجزیه و تحلیل متد دیالکتیک عرفانی مولاناست که با کم و بیش اختلاف از حیث مترقی بودن با متد دیالکتیک ایده‌آلیستی هگل آلمانی مطابقت دارد.

وی در پایان پس از بررسی اجمالی به این نتیجه رسیده است که مولانا با وضع مترقی‌تری از حیث نظریه فلسفی، هگل شرق است؛ ولی نسبت به منظور فلسفۀ رال هگل، منظور فلسفۀ مولانا جنبه فانتزی ادارد.

در این اثر با استفاده از مثنوی، تنها دیدگاه مولانا تبیین گردیده و در مورد هگل، فرض را بر این گرفته که خواننده با اندیشۀ او آشنایی دارد، لذا جز به صورت اشاره به آن نپرداخته است.

عناوین کتاب عبارت است از: شرایط محیطی مولانا؛ متد دیالکتیک عرفانی مولانا؛ سیستم فلسفه عرفانی مولانا؛ ایدئولوژی اجتماعی مولانا؛ نتیجه‌گیری از تمام موضوعات.[۱]


پانويس

  1. ر.ک: عالمی، محمدعلم، ص85-86


منابع مقاله

عالمی، محمدعَلَم، کتاب‌شناسی توصیفی مولانا (شامل جدیدترین تحقیقات و قدیمی‌ترین کتاب‌های مولوی پژوهی)، قم، انتشارات دانشگاه قم، 1392ش.

وابسته‌ها