ترتيب الفروق و اختصارها

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

ترتيب الفروق و اختصارها، اثری است از ابوعبدالله محمد بن ابراهیم بقوری (متوفی 757ق)، که در آن، مباحث کتاب «الفروق» یا «أنوار البروق في أنواء الفروق» احمد بن ادریس قرافی مالکی (متوفی 684ق) را مرتب و خلاصه کرده است. کتاب با تحقیق عمر بن عباد، به چاپ رسیده است.

ترتیب‌ الفروق‌ و إختصا‌رها‌
ترتيب الفروق و اختصارها
پدیدآورانابن بقوری، محمد (نويسنده)

قرافی، احمد بن ادریس (مصحح)

ابن عباد، عمر ( محقق)
ناشرالمملکة المغربیة. وزارة الأوقاف و الشؤون الإسلامیة
مکان نشرمغرب
سال نشر1414ق - 1416ق - 1994م - 1996م
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد2
کد کنگره
/ب7ت4 236 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

کتاب «الفروق»، از جمله آثار اصولی - فقهی اهل سنت در موضوع قواعد فقهی است که اختلافات و تمیزات بیش از پانصد قاعده فقهی را دو به دو، مطرح کرده است. بدین صورت که در توضیح قواعد، بر اسلوب مقابله بین دو قاعده برای روشن شدن فرق بین آن دو قاعده بنا شده است. این کتاب در شیوه و سبک یا در موضوعی که بر آن متمرکز شده از دیگر آثار متمایز است؛ ولذا شروح و مختصرات فراوانی بر این کتاب نوشته شده است [الفروق (قرافی)]

قرافی در این کتاب، 548 قاعده را در موضوعات مختلف فقهی ذکر کرده [الفروق] و ازآنجاکه امکان مرتب نمودن آنها مطابق با ابواب فقهی وجود نداشته است (چراکه بسیاری از فروع در ابواب مختلف وارد شده است)، لذا بقوری در اثر حاضر، اقدام به مرتب نمودن این قواعد و تلخیص آنها، نموده است [الفروق (قرافی)].

اثر حاضر، اهمیت ویژه‌ای داشته و در میان آن دسته از کتاب‌ها و آثار ارزشمندی که علما با توجه به مکاتب مختلف فقهی خود در این زمینه تألیف کرده‌اند، در تثبیت و وضع آن احکام بر اساس عقاید و مبانی مصوب امام مالک، جایگاه برجسته‌ای دارد[۱].

نکته حایز اهمیت در کتاب حاضر، آن است که قرافی از روش معروف و متداول در میان فقها در طبقه‌بندی ابواب پیروی نکرده است؛ نه از روش ترتیب و تبویب پیروی نموده و نه از طریق تصنیفی که ضمیمه‌کننده مجموعه‌ای از قواعد و احکام باشد، بلکه تنها فروق و اختلافات بین احکام فقهیه‌‌ای را که کتاب مشتمل بر آنهاست، جمع‌آوری نموده و به‌ترتیبی وارد کرده است که خواننده و آموزنده کتاب را وادار نماید برای یافتن مطلب مورد نظر، اعم از جزییات مسائل مختلف و یا قواعد کلی مورد نیاز، بین فصول، در بررسی و جستجو باشد[۲].

یکی از ویژگی‌های کتاب، تصحیح و تحقیق ارزنده آن می‌باشد که در مقدمه، به خصوصیات آن، اشاره شده است[۳].

پانویس

  1. ر.ک: تقدیم، ج1، ص3
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان، ص3-11

منابع مقاله

  1. تقدیم.
  2. [الفروق].
  3. [الفروق (قرافی)].

وابسته‌ها