اقلیت‌های دینی در دوران ساسانیان

اقلیت‌های دینی در دوران ساسانیان تألیف سید سعید گلزار، کتاب حاضر به بررسی وضعیت دین زرتشتی در دورۀ ساسانیان چگونگی و مراحل استقرار دین رسمی و دولتی و از همه مهم‌تر بررسی سیاست دینی دولت ساسانی در برخورد با اقلیت‌های دینی مانند مانویان، مزدکیه، بودائیان، یهودیان و مسیحیان می‌پردازد.

اقلیت‌های دینی در دوران ساسانیان
اقلیت‌های دینی در دوران ساسانیان
پدیدآورانگلزار، سید سعید (نویسنده)
ناشرامیرکبیر
مکان نشرتهران
سال نشر1391
چاپاول
کد کنگره

هدف مؤلف یافتن پاسخ‌هایی قانع کننده برای پرسش‌هایی مانند دلایل تعقیب گاه و بیگاه اقلیت‌های دینی در قرن چهارم میلادی، علت‌های فروکش آزار اقلیت‌ها در قرن پنجم میلادی، دلایل همدلی شاپور با مانی، قباد با مزدک، یزدگرد اول با مسیحیان و یهودیان و تسامح هرمز چهارم بوده است.

مؤلف با روشی تاریخی و تحلیلی و با استناد به منابع مهم کتاب را نگاشته است.

این کتاب دارای چهار بخش است و هر بخش چند فصل دارد. در بخش اول تاریخ ساسانیان از ظهور این دولت تا دوران یزدگرد سوم (561 م.) بررسی شده است.

در بخش دوم که مشتمل بر دو فصل است. تاریخچه‌ای از دین زرتشتی، آموزه‌ها و ویژگی‌های آن بیان شده و نقش روحانیونی چون کرتیر، آذرباد مهراسپندان و دیگر در تأسیس دین دولتی مورد توجه قرار گرفته است.

مؤلف در بخش سوم کتاب در دو فصل تاریخچه و آموزه‌های آیین‌های مانوی و مزدکی را بررسی کرده است.

در بخش چهارم که مفصل‌ترین بخش کتاب است ضمن سه فصل تاریخچه‌ای از دین‌های بودا، یهود و مسیحیت و همچنین شرایط آن‌ها در دوران ساسانی آمده است.

در فصل مربوط به یهود تاریخ این دین از دوران حضرت ابراهیم در کنعان تا اسارت بابلی و سرآغاز ورود این دین به ایران و شرایط آن در دوران ساسانی بررسی شده است.

اشاراتی در زمینه تلمود، کتاب مقدس، اعیاد مقدس یهود، و کشاکش‌های یهودی - زرتشتی و اشتراک دو دین مزبور از جمله مطالب مطرح شده در این بخش به شمار می‌آید.[۱]


پانويس

  1. ر.ک: شرفایی، محسن، ص222 الی 224


منابع مقاله

شرفایی، محسن، رمضانعلی ایزانلو، محمدحسین محمدپور، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان، مشهد، بنیاد پژوهشهای اسلامی، 1391ش.

وابسته‌ها