تفسیر الأعقم

تفسير الأعقم، نوشته مفسر سنی قرن سیزدهم قمری، احمدعلی محمدعلی اعقم انسی، دوره کامل تفسیر ترتیبی قرآن کریم است. نویسنده، نخست آیات قرآن را ذکر کرده و بعد به تفسیر آن (به ‌شکل شرح مزجی) پرداخته و به مکی و مدنی بودن سوره‌ها و تعداد آیات آن و روایات فضائل سور و شأن نزول توجه کرده است.

تفسیر الأعقم
تفسیر الأعقم
پدیدآوراناعقم آنسی، أحمد علی (نويسنده)
عنوان‌های دیگرتفسیر القرآن
ناشردار الحکمة الیمانیة
مکان نشریمن
سال نشر13سده
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
الف6ت7 95/5 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

انتشار عجولانه

  • ناشر متأسفانه این کتاب را بدون تحقیق منتشر کرده و در مقدمه کوتاهش تأکید کرده که تصمیم به انتشار این تفسیر ارزشمند گرفتیم و امید داشتیم که نسخه خطی دیگری بیابیم تا به مقابله و تصحیح بپردازیم، ولی چنین نشد و خواستیم که همانند تفسير الجلالين منتشر کنیم، اما به جهت مشکلات فنی و چاپی موفق نشدیم[۱]‏.
  • البته ناشر در مواردی، مطالبی را در پاورقی افزوده است:
  1. گاهی با تعبیر «كذا في الأصل»، اظهار تردید و شگفتی کرده، ولی توضیحی نداده است[۲]‏ و گاه همین تعبیر را آورده و علاوه بر تشکیک در واژه‌ای، اظهار نظر کرده و کلمه صحیح را بیان داشته است[۳]‏.
  2. گاه تصریح کرده است که نقصی در اصل نسخه خطی وجود دارد[۴]‏.
  3. گاهی معنای واژه‌ای را توضیح داده است[۵]‏.

انتقاد

این اشکال مهم به ناشر وارد است که علاوه بر فراهم نکردن فهرست‌های فنی، باتأسف هیچ توضیحی درباره اهداف و روش و محتوای کتاب حاضر بیان نکرده و نیز معرفی و شرح ‌حال نویسنده را هم به فراموشی سپرده است!

ساختار و محتوا

متأسفانه احمدعلی محمدعلی اعقم انسی، هیچ مقدمه‌ای برای این اثر ننوشته و بدون کمترین توضیح وارد تفسیر شده است! مطالب کتاب با تفسیر سوره حمد شروع شده و با تفسیر سوره ناس پایان یافته است.

نمونه مباحث

  • از حسن (ظاهراً: حسن بصری) روایت شده است که گفت: خدای متعال از آسمان، 104 کتاب فروفرستاد و علوم آن را در 4 کتاب قرار داد: تورات، انجیل، زبور و فرقان و بعد، علوم این 4 کتاب را در قرآن نهاد و آنگاه، علوم قرآن را در قرآن مفصل (114 سوره‌ای) گنجاند و علوم قرآن مفصل را در سوره فاتحه گذاشت[۶]‏.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه ناشر، ص5
  2. ر.ک: متن کتاب، ص15، پاورقی 1
  3. ر.ک: همان، ص29، پاورقی 1
  4. ر.ک: همان، ص716، پاورقی 2
  5. ر.ک: همان، ص750، پاورقی 2
  6. ر.ک: همان، ص11

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها