ره توشه عتبات عالیات

ره توشه عتبات عالیات تألیف گروهی از نویسندگان، مجموعه مقالاتى با موضوع زيارت و احكام و آداب آن و آشنايى با زيارتگاه‌هاى اسلامى است. در مقدمه كتاب، درباره انگيزه تأليف آن آمده است:

ره توشه عتبات عاليات
ره توشه عتبات عالیات
پدیدآورانجمعي از نويسندگان (نویسنده)
ناشرنشر مشعر
مکان نشرايران - تهران
سال نشر1388ش
چاپچاپ ششم
شابک978-964-6293-50-8
زبانفارسي
کد کنگره
‏ /ر9 / 263 BP

اكنون كه پس از سال‌ها محروميت و حدود نيم قرن مسدود بودن راه زيارت شش تن از انوار پاك الهى و پيشوايان معصوم در سرزمين عراق، امكان زيارت و تجديد عهد با بارگاه علوى و پايگاه حسينى و سرزمين مقدس كاظمين و سامرا، ده‌ها مرقد و آستان مقدس امامزادگان و عارفان و عالمان بزرگ و مجاهدان تاريخ

اسلام فراهم شده و خداوند زمينۀ زيارت را از نزديك فراهم آورده، شايسته است از اين سفرها، بهتر و بيشتر بهره‌مند شويم و با شناخت بزرگانى كه به قصد زيارت آنان بار سفر مى‌بنديم، زيارت را با معرفت و محبت بيشتر قرين سازيم و از راز و رمز جايگاه قدسى آنان، آگاه شويم.

مهم‌ترين ويژگى اين اثر، مستند و مستدل بودن مطالب است. نويسندگان اين مجموعه، با استناد به مهم‌ترين منابع اسلامى، گزيده‌اى از مهم‌ترين دانستنى‌هاى فقهى و تاريخى درباره سفر به عراق و زيارت عتبات عاليات را فراهم آورده و به شكل موضوعى ارائه كرده‌اند.

خوانندۀ اين كتاب علاوه بر آشنايى با مفاهيمى چون زيارت، توسل و فراگيرى احكام فقهى سفر زيارتى عتبات، با زندگينامه امامان معصومى كه مرقد شريفشان در عراق است و همچنين برخى از صحابه و دوستداران اهل‌بيت علیهم‌السلام مانند كميل بن زياد، حرّ بن يزيد رياحى، حبيب بن مظاهر، عثمان بن سعيد، محمد بن عثمان، على بن محمد سمرى و سلمان فارسى آشنا مى‌شوند.

آشنايى با تاريخچه مساجد بزرگى چون مسجد كوفه، سهله و براثا، از ديگر مزاياى اين كتاب ارزشمند است.

جاى خالى نمايه اشخاص، اماكن و... در پايان كتاب، به شدت محسوس است كه ان‌شاءالله در چاپ‌هاى بعدى، اين نقص بر طرف شود.

فهرست عناوین این کتاب:

مقدمه / زيارت، تجديد عهد، با خط امامت، احكام فقهى، سفر زيارتى عتبات، سيرى در تاريخ و جغرافياى عراق.

فصل اول / نجف اشرف: در محضر امام على(ع)، ستارگان نجف (شيخ طوسى، علامه حلّى، مقدس اردبيلى، علامه بحرالعوم، شيخ مرتضى انصارى)

فصل دوم / كوفه: پيدايش مسجد كوفه، مسجد سهله از نگاه اهل‌بيت علیهم‌السلام، صعصعة بن صوحان، زيد بن صوحان، در محضر مسلم بن عقيل، در محضر هانى بن عروه، ميثم تمّار، كميل.

فصل سوم كربلا / در محضر امام حسين(ع)، در سايه حضرت ابوالفضل(ع)، زينب كبرى(عليهاالسلام)، حضرت على اكبر(ع)، حضرت سكينه(عليهاالسلام)، امّ كلثوم(عليهاالسلام)، حرّ بن يزيد رياحى، حبيب بن مظاهر، طفلان مسلم.

فصل چهارم / كاظمين: در محضر امام كاظم(ع)، در محضر امام جواد(ع)، عثمان بن سعيد، محمد بن عثمان، حسين بن روح نوبختى، على بن محمد سمرى.

فصل پنجم / سامراء: در محضر امام هادى(ع)، در محضر امام حسن عسكرى(ع)، بانوان سامراء، سرداب غيبت.

فصل ششم / مدائن: در محضر سلمان فارسى، حذيفه را بهتر بشناسيم.[۱]

پانویس

  1. ر.ک: باقریان موحد، رضا، ص103-104

منابع مقاله

باقریان موحد، کتابشناسی زیارت، قم- ایران، نشر مشعر، 1387


وابسته‌ها