تجريد التوحيد المفيد

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

تجريد التوحيد المفيد تألیف تقی‌الدین مقریزی (766-‎845ق)، رساله مختصری است پیرامون توحید و انواع شرک که همراه با کتاب «تطهير الاعتقاد عن أدران الإلحاد»، تألیف محمد بن اسماعیل صنعانی، با تحقیق صبری بن سلامت شاهین، چاپ و عرضه شده است.

تجريد التوحيد المفيد
تجريد التوحيد المفيد
پدیدآورانمقریزی، احمد بن علی (نویسنده)

صنعاني، محمد بن اسماعيل (نویسنده)

شاهين، صبري بن سلامه (محقق)
عنوان‌های دیگرتطهير الاعتقاد عن ادران الالحاد
ناشردار القبس
مکان نشرعربستان - رياض
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

ساختار

کتاب با دو مقدمه از ناشر و محقق آغاز و مطالب بدون تبویب و فصل‎بندی، در موضوعات متعدد و مختلف، تنظیم شده است.

گزارش محتوا

در مقدمه نخست، به اهمیت کتاب و نویسنده آن، اشاره گردیده[۱] و در مقدمه دوم، ضمن اشاره به اهمیت، فضیلت، منزلت و جایگاه بحث از توحید، به ذکر زندگی‌نامه مؤلف، پرداخته شده و در پایان، به برخی از اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در کتاب، اشاره شده است.[۲].

کتاب با بیان حقیقت توحید آغاز شده است. به اعتقاد نویسنده، حقیقت توحید آن است که همه امور را با قطع التفات از اسباب و وسائط، از خداوند دانست و اعتقاد داشت که هیچ خیر و شری وجود ندارد، مگر از سوی او که ثمره آن، توکل و ترک شکایت از خلق و رضایت از خداوند و تسلیم در برابر حکمت اوست. وی به این نکته اشاره دارد که توحید، دو قسم می‌باشد: نخست آنکه به زبان گفته شود: «لا إله إلا الله» که این مرتبه از توحید، بین مؤمن و منافقی که مکنونات قلبی خویش را پنهان می‌کند، یکسان است. قسم دوم، آن است که در قلب آدمی، مخالفت و انکاری با مفهوم این جمله، وجود نداشته، بلکه شخص در قلب خویش نیز به آن اعتقاد داشته و آن را تصدیق کند[۳].

نویسنده در ادامه، ضمن اشاره به آیه شریفه 23 سوره جاثیه:أَفَرَأَيتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلٰهَهُ هَوَاهُ (پس آیا دیدى کسى را که هوس خویش را معبود خود قرار داده) و آیات دیگر، به بیان اصل شرک پرداخته و افراد خداوند در ولایت، حاکمیت و روبوبیت را توضیح داده و سپس، حقیقت استعاذه و پناه بردن به خداوند از شر شیطان را تبیین نموده است.[۴].

نویسنده در ادامه، ضمن بیان حقیقت قول قدریه و مجوس پیرامون ربوبیت خداوند، شرک را دو نوع شرک در الهیت و ربوبیت دانسته و سپس، به توضیح معنای آیه شریفه 165 سوره بقره:وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ يتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَنْدَاداً يحِبُّونَهُمْ کَحُبِّ اللَّهِ وَ الَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبّاً لِلَّهِ وَ لَوْ يرَى الَّذِينَ ظَلَمُوا إِذْ يرَوْنَ الْعَذَابَ أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعاً وَ أَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعَذَابِ‎ (و برخى از مردم، در برابر خدا، همانندهایى [براى او] برمى‌گزینند و آنها را چون دوستى خدا، دوست می‌‏دارند، ولى کسانى که ایمان آورده‌‏اند، به خدا محبت بیشترى دارند. کسانى که [با برگزیدن بت‎ها، به خود] ستم نموده‌‏اند، اگر می‌‏دانستند هنگامى که عذاب را مشاهده کنند تمام نیرو [ها] از آنِ خداست و خدا سخت‏کیفر است)، پرداخته و سپس، ادله بطلان دلایل اهل شرک را بررسی نموده است.[۵].

نویسنده خبیث‎ترین شرک‎ها را شرک در ربوبیت می‌داند؛ زیرا معتقد است که این شرک، متضمن تعطیل الهیت و ربوبیت و استناد خلق به غیر خدای سبحان است. وی معتقد است شرک قدریه نیز داخل در این باب بوده و به‌خاطر همین برخی صحابه، آنها را مانند مجوس دانسته‌اند[۶].

وی در ادامه، با اشاره به روایاتی از پیامبر(ص) مبنی بر لعن یهود و نصارا به‌خاطر اینکه قبور انبیای خود را مساجد قرار داده‌اند، مردم را در زیارت قبور، به سه دسته زیر تقسیم کرده است:

  1. عده‌ای اموات را زیارت کرده و برای آنها دعا می‌کنند؛ که این همان زیارت شرعی است.
  2. عده‌ای اموات را زیارت کرده و به‌واسطه آنها دعا می‌کنند؛ که نویسنده این قسم را شرک در الهیت و محبت دانسته است.
  3. عده‌ای اموات را زیارت کرده و از آنها طلب حاجت می‌کنند؛ که شرک در ربوبیت دانسته شده است.[۷].

از دیگر موضوعات و مطالبی که نویسنده به آنها پرداخته، عبارتند از: شرک در لفظ؛ شرک در ارادات و نیات؛ تقرب به خداوند به‌وسیله شفعا؛ حقیقت شرک؛ خصائص الهیت؛ شرک بودن تشبیه و تشبه؛ سوء ظن به خداوند؛ اقسام مردم در عبادت خداوند و استعانت از او؛ اصناف مردم در منفعت و حکمت عبادت؛ حقیقت عبادت و سر آن و..[۸].

کتاب «تطهير الاعتقاد عن أدران الإلحاد» نیز با دو مقدمه از محقق و مؤلف آغاز و مطالب بدون تبویب و فصل‎بندی، در ضمن عناوین متعدد، عرضه شده است.

در مقدمه محقق، ابتدا نکات و توضیحاتی پیرامون کتاب ارائه گردیده و سپس، به ذکر زندگی‌نامه مفصلی از نویسنده، پرداخته شده و در پایان نیز به اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در کتاب، اشاره شده است.[۹].

در مقدمه کوتاه مؤلف، به موضوع کتاب، اشاره گردیده است.[۱۰].

نویسنده در این کتاب، به بیان برخی از قواعد دین و اصول مهمی که دانستن آن برای موحدین، لازم و ضروری است، پرداخته که عبارتند از:

اصل اول که از ضروریات دین می‌باشد، این است که هر چیزی که در قرآن آمده، حق، صادق، هدایت، علم و یقین بوده و هیچ باطل، کذب، گمراهی، جهالت و شکی در آن وجود ندارد؛ این اصل، اصلی مسلم و مورد اتفاق بوده و اسلام و ایمان کسی تمام نمی‌شود، مگر به‌واسطه اقرار به آن[۱۱].

اصل دوم آن است که تمامی انبیا و پیامبران الهی(ع)، از اولین تا آخرین، برای دعوت مردم به توحید و پرستش خدای یگانه، مبعوث شدند و اولین چیزی که پیامبران(ع) به مردم ابلاغ می‌کردند، توحید الهی بوده است.[۱۲].

اصل سوم آن است که توحید بر دو قسم می‌باشد:

  1. توحید در ربوبیت، خالقیت، رازقیت و مانند آن؛ بدین معنا که خداوند به‌تنهایی خالق و رب عالم و رازق مخلوقات بوده و این اصلی است که حتی مشرکین نیز آن را پذیرفته و بدان اعتقاد دارند.
  2. توحید در عبادت؛ به معنای افراد و فرد بودن خداوند در جمیع عبادات. این قسمی است که مشرکین در آن، برای خداوند شریک قائل شده‌اند[۱۳].

نویسنده در اصل چهارم، با استفاده از آیات قرآن، به اثبات این امر پرداخته است که مشرکین اقرار دارند که خداوند خالق آنها بوده و آسمان‌ها و زمین را آفریده و رازقی است که زنده را از مرده و مرده را از زنده بیرون می‌آورد و تدبیرکننده امور بوده و مالک گوش‌ها و چشم‎ها و دل‎هاست.[۱۴].

اصل پنجم، این است که عبادت، بالاترین غایت خضوع و تذلل بوده و استعمال نمی‌شود، مگر در خضوع در برابر خدای تعالی؛ چون او عطاکننده بزرگ‎ترین نعمت‎هاست و... رأس و اساس عبادات، توحید الهی است.[۱۵].

نویسنده پس از ذکر این اصول، به ذکر انواع عبادت و توضیح هریک پرداخته است که از جمله آنها عبارتند از: عبادت اعتقادی، لفظی، بدنی و مالی[۱۶].

از دیگر موضوعات و مطالب مطرح‌شده در کتاب، عبارتند از: ایمان نزد اهل سنت و جماعت؛ عدم نفع مشرکین در اقرار به خدا؛ ریای در طاعات؛ اعتقاد در مورد درخت و سنگ و قبر؛ اخلاص در عبادت؛ وجوب دعوت به توحید بر علما؛ معنای استغاثه؛ سجده برای غیر خدا؛ تعریف معنای اجماع؛ حکم انکار منکر و...[۱۷].

وضعیت کتاب

از جمله اقدامات تحقیقی صورت‌گرفته در کتاب نخست، عبارتند از:

  1. مقابله نسخ کتاب؛
  2. تصحیح خطاها و تصحیفات؛
  3. ذکر ارقام آیات و سوره‌های قرآن؛
  4. تخریج احادیث و اشاره به صحیح یا ضعیف بودن روات آنها؛
  5. مقابله مصادر و...[۱۸].

فهرست مطالب، در انتهای کتاب آمده و در پاورقی‌ها، علاوه بر ذکر منابع و اشاره به اختلاف نسخ، به توضیح برخی از مطالب متن پرداخته شده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه نخست، ص5-‎7
  2. ر.ک: مقدمه دوم، ص9-‎45
  3. ر.ک: متن کتاب، ص51-52
  4. ر.ک: همان، ص53-‎58
  5. ر.ک: همان، ص60-‎63
  6. ر.ک: همان، ص65
  7. ر.ک: همان، ص67-‎70
  8. ر.ک: همان، ص71-‎120
  9. ر.ک: مقدمه محقق، ص127-‎184
  10. ر.ک: مقدمه مؤلف، ص187-‎189
  11. ر.ک: متن کتاب، ص189
  12. ر.ک: همان
  13. ر.ک: همان، ص190
  14. ر.ک: همان، ص192
  15. ر.ک: همان، ص193
  16. ر.ک: همان، ص194-‎195
  17. ر.ک: همان196-‎252
  18. ر.ک: مقدمه محقق، ص43

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.

وابسته‌ها