الناسخ و المنسوخ في الأحاديث

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

الناسخ و المنسوخ في الأحاديث، اثر ابوحامد احمد بن محمد مظفر رازی (متوفی 631ق)، تحقیقی است پیرامون احادیث ناسخ و منسوخ، به‌صورت ایجاز و بدون ذکر اسانید روایات.

الناسخ و المنسوخ في الأحاديث
الناسخ و المنسوخ في الأحاديث
پدیدآورانرازی، احمد بن محمد (نويسنده) مصری، نشا‌ت‌ بن‌ کما‌ل‌ (محقق)
ناشرالفاروق الحديثة للطباعة والنشر
مکان نشرمصر - قاهره
سال نشر1423ق - 2001م
چاپ1
شابک977-5704-77-4
موضوعحدیث -- ناسخ و منسوخ
زبانعربی
تعداد جلد1
کد کنگره
2ن2ر 110/4 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مؤلف در اثر حاضر، اقدام به تصنیف کتاب ارزشمندی پیرامون موضوع ناسخ و منسوخ نموده و در آن، از هرگونه زیاده‌گویی، پراکنده‌گویی، حشو و تکرار بی‌موردی که باعث منحرف شدن ذهن مخاطبین خواهد بود، خودداری کرده است[۱].

از جمله ویژگی‌های کتاب، آن است که در آن، به ذکر احادیث ناسخ و منسوخ، اکتفا شده و برای سهولت در حفظ احادیث و فهم آنها و تسریع در تحقیق و پژوهش پیرامون روایات، از ذکر اسانید احادیث، خودداری شده است[۲].

ویژگی دیگر کتاب، آن است که نویسنده در آن، به نقد روایات و بررسی صحت یا عدم صحت آنها نپرداخته و نام کسانی از صاحبان مصنفات مختلف را که به تخریج احادیث پرداخته‌اند، نبرده است. محقق کتاب، معتقد است که این کار مؤلف، به دلیل قصور یا اهمال وی نبوده، بلکه روش وی در تصنیف کتاب و اقتضای آن، چنین بوده است. البته وی در برخی از موارد اندک، از این امر عدول کرده و به نقد روایات، به‌صورت کوتاه و خلاصه، پرداخته است[۳].

نویسنده، کتاب را با مقدمه کوتاهی در بیان و معرفی علم ناسخ و منسوخ و اشاره به اهمیت دانستن این علم برای کسی که متصدی امر فتواست و لزوم آن (به دلیل امکان اخذ به منسوخ و عمل به آن و خطا در استدلال، به دلیل عدم علم و آگاهی به ناسخ و منسوخ) برای وی آغاز نموده و سپس به ذکر احادیث، به‌ترتیب ابواب فقهی پرداخته و در این مسیر از باب طهارت، شروع کرده و به باب «النهي عن قول ما شاء الله و شئت»، رسیده است[۴].

روش وی در تدوین و نگارش مطالب، بدین صورت است که ابتدا، به ذکر باب پرداخته و سپس، احادیثی که تحت آن باب مندرج می‌شود را ذکر کرده و به دنبال آن، روایتی که ناسخ آن حدیث می‌باشد را آورده است. در برخی موارد نیز ابتدا حدیث ناسخ ذکر گردیده و به دنبال آن، روایت منسوخ، ذکر شده است[۵].

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه محقق، ص6
  2. ر.ک: همان
  3. ر.ک: همان
  4. ر.ک: همان، ص6-7
  5. ر.ک: همان، ص7

منابع مقاله

مقدمه محقق.


وابسته‌ها