مبسوط در ترمينولوژی حقوق

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

مبسوط در ترمینولوژی حقوق، نوشته محمدجعفر جعفری لنگرودی، فرهنگ و شرح قریب به سه هزار واژه، اصطلاح و تعبیر فقهی - حقوقی به زبان فارسی است.

‏مبسوط در ترمينولوژی حقوق
مبسوط در ترمينولوژی حقوق
پدیدآورانجعفری لنگرودی، محمد جعفر (نويسنده)
ناشرگنج دانش
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1388ش
چاپ4
شابک-
موضوعحقوق - اصطلاحها و تعبیرها - حقوق - واژه‌نامه‌ها - فقه - اصطلاحها و تعبیرها - فقه - واژه ‌نامه‌ها
زبانفارسی
تعداد جلد5
کد کنگره
‎‏/‎‏ج‎‏7‎‏م‎‏2 50 ‏K‎‏
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده در مقدمه، کتاب حاضر را محصول تجارب تألیف پنجاه سال عمر از جوانی تا پیری و حاصل کار قضا و تعلیم حقوق در دانشگاه‌ها دانسته است[۱]‏.

نویسنده، منابع اصطلاحاتی را که در کتاب آورده، در پایان شرح هر اصطلاح ذکر کرده تا مطالعه‌کننده، به‌وسیله این کتاب به کتب دیگر دست یابد و شرح بیشتری به ‌دست آورد. در این اثر برخلاف شیوه رایج که به کمیت و ذکر تعداد بیشتر منابع اهمیت می‌دهند، کیفیت منابع را مورد توجه قرار داده و اهمیت را به کیفیت منابع داده؛ یعنی مهم‌ترین کتب را در اثنای منابع آورده است؛ مهم‌ترین منابع عبارت است از کتاب معروف جواهر الكلام، تهذيب اللغة ابومنصور ازهری هروی، نهایه ابن اثیر، مجمع البحرين و صبح الأعشی. کتاب مبسوط، از راه تهذيب اللغة به مطمئن‌ترین وسیله تحقیق در اصطلاحات فقه و آیات الاحکام (حقوق اسلام) مرتبط شده است. اما نهایه ابن اثیر و مجمع البحرين بیش از هرکس در متون احادیث و منقولات کار کرده‌اند و معانی بسیاری از اصطلاحات حقوق اسلام از متون احادیث دانسته می‌شود. اما صبح الأعشی نیز مشحون از اصطلاحات حقوق اداری است و بر نویسنده اصطلاحات حقوقی، مطالعه سطر به سطر آن ضروری است[۲]‏.

نویسنده با تأکید بر اینکه کار فرهنگ‌نویسی، تنها گردآوری نیست و با تحقیقات همه‌جانبه در خصوص هر ماهیت حقوقی، باید تمام اجزای سازنده آن (عناصر) را کشف کرد و احاطه به آن اجزا در واقع موجب شناخت آن ماهیت حقوقی می‌شود، عناصرشماری را مهم‌ترین ابزار در روش تحقیق خود دانسته است. البته وسایل دیگری نیز به‌کار برده است که مقایسه دو اصطلاح متقارب و مقایسه احکام یک موضوع در ادیان رسمی از آن جمله است. بسیاری از اصطلاحات فقه در قرآن است که در ضبط آنها نیز تلاش کرده است. نویسنده تنها به اصطلاحات شیعه بسنده نکرده، بلکه اصطلاحات اهل سنت را نیز آورده است. ذکر اصطلاحات حقوقی فارسی سره از دیگر ویژگی‌های کتاب است[۳]‏.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ج1، صفحه سه
  2. ر.ک: همان، صفحات چهار و پنج
  3. ر.ک: همان، صفحات هفت تا ده

منابع مقاله

مقدمه کتاب.


وابسته‌ها