مواجهه قرآن با فرهنگ مسیحیت


مواجهه قرآن با فرهنگ مسیحیت ، پایان‌نامه مقطع دکتری اعظم پویا بوده و به‌صورت کتاب تدوین شده است. مؤلف در این کتاب می‌کوشد چگونگی مواجهه قرآن کریم با مسیحیت عصر نزول را بررسی کند و هدفش این است تا اثبات کند:

  1. برخلاف پندار غالب مستشرقان که وجود مشابهت‌های میان معارف اسلام و مسیحیت را دلیل اخذ این معارف از سوی پیامبر اسلام از مسیحیت می‌دانند، این تشابهات بیان‌گر وحدت سرچشمه این دو دین است.
  2. مواجهه قرآن با فرهنگ‌های زمانه خویش، مواجهه‌ای بنیان‌کن نبوده، بلکه مواجهه‌ای از نوع تعاطی فرهنگی بوده است.
  3. در فقه احکام قرآنی به امضایی و تأسیسی تقسیم می‌شوند، می‌افزاید که این تقسیم در معارف دیگر قرآن نیز وجود دارد.
مواجهه قرآن با فرهنگ مسیحیت
مواجهه قرآن با فرهنگ مسیحیت
پدیدآورانپویا، اعظم (نويسنده)
ناشرهستی نما
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1385ش
چاپ1
شابک964-8214-24-7
موضوعمسیحیت در قرآن - عیس مسیح در قرآن - عیسی مسیح - تفاسیر اسلامی
زبانفارسی
تعداد جلد1
کد کنگره
/پ9م5 104 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

مؤلف بر این باور است که فرهنگ‌های شبه جزیره عربستان که مسیحیت یکی از آن‌هاست، مهبط وحی شد و ادبیات، فرهنگ واژگان و شیوه‌های زندگی اجتماعی و اقتصادی آنان در رویارویی و تعامل با فرهنگ قرآنی قرار گرفت. قرآن روحی بود که در کالبد این فرهنگ‌ها تجسد یافت و از همان آغاز به تفرج در این فرهنگ‌ها پرداخت.

بر این اساس، مؤلف ابتدا به جغرافیای شبه جزیره عربستان، راه‌های ورود مسیحیت به شبه جزیره، بحث تأثیر فرهنگ یونانی بر مسیحیت آن دوره و... می‌پردازد، سپس نگاهی گذرا به فرقه‌های مسیحی موجود در عربستان می‌افکند. بررسی نظام دینی و سلسله مراتب کلیسایی مسیحیت ازدیگر بخش‌های این کتاب است که مؤلف به معرفی و بررسی آن‌ها پرداخته است و در پایان به مقایسه برخی باورهای مسیحیت، مانند تثلیث، کلمه، تصلیب، فدا و شفاعت و اشاره‌هایی که در قرآن به این باروها می‌یابیم دست می‌یازد. مؤلف سعی کرده است با نگاهی تحلیلی به سراغ نگاه قرآن به مسیحیت آن دوره برود و دیدگاه برخی مفسران را درباره شماری از اعتقادات مسیحی موجود در قرآن نقد کند[۱].

پانویس

  1. ایزانلو، رمضانعلی و همکاران ، ص275-276

منابع مقاله

ایزانلو، رمضانعلی و همکاران، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر اول: مسیحیت)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1392ش.

وابسته‌ها