تاریخ تصوف (1)

تاریخ تصوف (1) اثر مهدی دهباشی و سید علی‌اصغر میرباقری فرد، جلد اول مجموعه‌ای سه‌جلدی با عنوان «تاریخ تصوف سیر و تطور عرفان اسلامی» است که در آن، به بررسی تاریخ تصوف، از آغاز تاکنون، پرداخته شده است.

تاریخ تصوف (1)
تاریخ تصوف (1)
پدیدآوراندهباشی، مهدی (نويسنده) میرباقری فرد، علی‌اصغر (نويسنده)
ناشرسازمان مطالعه و تدوين کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت). مرکز تحقيق و توسعه علوم انسانی
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1386ش
چاپ2
شابک964-530-043-6
موضوعتصوف - تاریخ - عرفان - تاریخ
زبانفارسی
تعداد جلد2
کد کنگره
‎‏/‎‏د‎‏9‎‏ت‎‏2‎‏ 275 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

نویسنده معتقد است در بررسی تاریخ تصوف، ضروری است به عناصر و عوامل گوناگون در زمینه‌های پیدایش تصوف و چگونگی شکل‌گیری آن، رابطه تصوف با مسائل اجتماعی و سیاسی، احوال و آرای مشایخ و سیر تألیف متون عرفانی، توجه شود و همچنین ضروری است مبانی و اصول عرفانی و چگونگی تطور آن، تبیین شود. به اعتقاد وی، تاریخ تصوف، یکی از حوزه‌های مهم تحقیقی در اقلیم عرفان اسلامی است که با تشریح عناصر مختلف که در شکل‌گیری و سیر عرفان اسلامی نقش مهمی داشته‌اند و همچنین تحلیل رابطه آن‌ها با یکدیگر می‌کوشد تصویری روشن از سیمای عرفان اسلامی، در هر دوره ارائه و ویژگی‌های عرفان را در دوره‌های مختلف، تبیین کند[۱].

مطالب، در چهار فصل سامان‌یافته است. در فصل نخست، به تبیین جایگاه عرفان و تصوف در معارف و علوم اسلامی پرداخته شده است. بدین منظور، ابتدا علوم بر مبنای موضوع و روش تقسیم گردیده[۲]، ضمن تعریف عرفان و تصوف[۳]، تفاوت میان این دو، مطرح شده است[۴]. سیمای عارفان در نهج‌البلاغه، تفاوت عارف و زاهد و عابد، عرفان نظری و عملی و بررسی وجوه و اشتقاق کلمه «صوفی» و «تصوف»، از دیگر مطالب این فصل است[۵].

فصل دوم، به کاویدن و بررسی سرچشمه عرفان اسلامی پرداخته است. بدین منظور، ابتدا جایگاه عرفان و تصوف در نظر، متکلمان و فیلسوفان بررسی گردیده[۶] و سپس، به بحث پیرامون نظر برخی دیگر از محدثان، فقها و متکلمان اسلامی، نظر اباحی‌گری نظر منتقدان منصف در این زمینه، پرداخته شده است[۷].

در فصل سوم، به پیمودن سیر تصوف و عرفان اسلامی از آغاز تا قرن هفتم هجری سپری گردیده و از عرفان بزرگانی چون ذوالنون مصری، بایزید بسطامی، جنید بغدادی، شبلی بغدادی، ابوسعید ابوالخیر، ابوالحسن خرقانی، ابوالقاسم قشیری، خواجه عبدالله انصاری و عطار نیشابوری سخن به میان آمده[۸] و در آخرین فصل، به منازل سیروسلوک و دیدگاه بزرگان دین و عرفا درباره این منازل، پرداخته شده است[۹].

پانویس

  1. مقدمه، صفحه نه
  2. متن کتاب، ص1
  3. همان، ص9
  4. همان، ص13
  5. همان، ص15- 25
  6. همان، ص45
  7. همان، ص46
  8. همان
  9. همان، ص202

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها