هزاره‌های گم‌شده

هزاره‌های گم‌شده ، نوشته پرویز رجبی، نخستین مجلد از مجموعه‌ای پنج جلدی است که در آن تاریخ سیاسی، مدنی و فرهنگی ایران باستان از نخستین دوره‌های آن تا زوال ساسانیان به همت پرویز رجبی، ایران‌شناس و تاریخ‌نگار معاصر، به نگارش درآمده است. نویسنده در نوشتار خود از روش توصیفی - تحلیلی بهره جسته و بدین‌منظور، از منابع اصلی مربوط به دین زرتشت و آثار محققان استفاده کرده و به‌طور کلی هدف او بررسی اهوره‌مزاد، زرتشت و اوستا بوده است.

هزاره‌های گم‌شده
هزاره‌های گم‌شده
پدیدآورانرجبی، پرویز
ناشرتوس
مکان نشرایران - تهران
سال نشر1387
چاپسوم
زبانفارسی
تعداد جلد1

مطالب کتاب در دو بخش اصلی تنظیم شده‌اند:

  1. بخش نخست که به اهوره‌مزدا، زرتشت و اوستا اختصاص دارد، پرداختی علمی و تحلیلی به همه آرا و نقدهایی است که در ایران و جهان درباره این ایزد و پیامبر و کتابش اختصاص یافته است. نویسنده ضمن بررسی، به معرفی کامل این ایزد، زمان زندگی زرتشت و بخش‌های گوناگون اوستا پرداخته و در ضمن هر بحث، نظر جداگانه و تحلیلی خویش را بیان کرده است.
  2. بخش دوم کتاب، به‌طور کلی دربردارنده جستاری در برخی آموزه‌ها، آداب دینی و اجتماعی و جشن‌هاست. که از جمله آن‌ها می‌توان به مقوله‌هایی چون آتش، ایزدان، امشاسپندان، جشن‌های ایرانی، پنج‌ گاه شبانه‌روز در ایران، آیین‌های ازدواج در ایران باستان، حقوق زنان و شرح برخی واژه‌های فارسی مانند ابد و ازل، اشاره کرد.

در پایان نیز رساله تکذیب و رد فرق دینی نوشته ازنیک کُقبی با ترجمه نعلبندیان که از ارمنی به فارسی انجام گرفته، گنجانده شده است. رساله یادشده، دربردارنده نقدی است از ازنیک، دانشمند و مورخ ارمنی قرن پنجم م. درباره زروان و زروان‌گرایی ایران باستان[۱].

پانویس

  1. شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، ص37

منابع مقاله

شرفایی، محسن؛ اکبری چناری، علی، کتاب‌شناسی توصیفی ادیان (دفتر چهارم: ادیان ایران باستان)، مشهد، بنیاد پژوهش‌های اسلامی، چاپ اول، 1396.

وابسته‌ها