شرح الأصول من علم الأصول

شرح الأصول من علم الأصول، تقریر درس‌های محمد بن صالح عثیمین که نشأت بن کمال مصری ابویعقوب آنرا نگاشته است. اصل این اثر، رساله کوچکی است که برای سال سوم از دوره دوم تحصیلی طلاب علوم دینی اهل سنت نوشته شده است و مباحث اصولی را فراگیرانه از «کلام، حقیقت، مجاز، امر، نهی، عام، خاص، مطلق، مقید، مجمل، مبین، ظاهر، مؤوّل، نسخ، اخبار، اجماع، قیاس، تعارض، ترتیب میان ادله، مفتی، مستفتی، اجتهاد و تقلید» دربردارد.[۱]

شرح الأصول من علم الأصول
شرح الأصول من علم الأصول
پدیدآورانعثیمین، محمد بن صالح (نويسنده) مصری، نشا‌ت‌ بن‌ کما‌ل‌ (محقق)
عنوان‌های دیگرالأصول من علم الأصول. شرح
ناشردار البصيره
مکان نشرمصر - اسکندریه
سال نشر13سده
چاپ1
زبانعربی
تعداد جلد1
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

عثیمین کتاب کوچکش به نام الأصول من علم الأصول را در 22 جلسه مبسوطاً تدریس نموده و ابو یعقوب سخن عثیمین در نوارهای صوتی را نگارش کرده و کتاب حاضر را تهیه نموده است. او در حفظ چهارچوب سخن عثیمین، دقت و امانت را رعایت کرده است تا کلامی را بی‌جهت به عثیمین نسبت ندهد. بااین‌حال، او اذعان دارد که متن یک نوشتار با آنچه در گفتار به زبان می‌آید، از حیث اسلوب و محتوا یکسان نیست. ازاین‌رو، ابو یعقوب در متن، تغییراتی را از تنقیح، تصحیح، حذف و افزودن‌ها اعمال کرده است؛ مثلاً واژه‌ها و استشهادهای عامیانه را تغییر داده است و یا پرسش‌ و پاسخ‌های عثیمین از شاگردانش را که برای القای مطلب انجام می‌داده به‌گونه‌ای دیگر نگارش کرده است.

ابو یعقوب برای شرح متن، عبارت «قوله» را به کار برده است. او کتاب را با شرحی کوتاه در باره عثیمین، تخریج حدیث‌ها، درج پاورقی‌هایی که به توضیح متن کمک می‌کنند، آوردن تأییدیه‌هایی از کتاب دیگر عثیمین به نام «الشرح الممتع علی زاد المستنقع» برای برخی گزاره‌های فقهی، مستند ساختن آرایی که عثیمین از دیگران نقل می‌کند به کتاب‌هایشان، صورت‌بندی نوشتار و برجسته‌سازی متن اصلی با رنگ سرخ، تهیه و ارائه داده است.[۲]‏البته، او به جز تنظیم نمودن فهرستی برای موضوعات، از درج فهرست منابع، کسان و مانند این‌ها دوری جسته است.

از نکته‌های برجسته کتاب این مطلب است که عثیمین، وجود‌ هر نوع مجاز در قرآن کریم و بلکه لغت عرب را انکار نموده است که تفصیل این رأی در کتابشناسی اصل کتاب با عنوان «الأصول من علم الأصول» در ویکی‌نور آمده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه نویسنده، ص13
  2. ر.ک: مقدمه محقق، ص7-5

منابع مقاله

  1. متن کتاب
  2. مقدمه محقق
  3. مقدمه نویسنده


وابسته‌ها