الواضح في التفسير

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

الواضح في التفسير'، تألیف سید عباس‌علی موسوی (معاصر)، تفسیری است عربی که در هفده جلد تمامی سور و آیات قرآن کریم را برای عموم مردم تفسیر و تبیین کرده است.

الواضح في التفسير
الواضح في التفسير
پدیدآورانموسوی، عباس ‌علی (نويسنده)
ناشرمرکز الغدير للدراسات الإسلامية
مکان نشرلبنان - بیروت
سال نشر1433ق - 2012م
چاپ1
شابک-
موضوعتفاسیر شیعه - قرن 14 - قرآن -- مسائل لغوی - قرآن - واژه نامه‎ها
زبانعربی
تعداد جلد17
کد کنگره
‎‏/‎‏م‎‏8‎‏و‎‏2 98 BP
نورلایبمطالعه و دانلود pdf

آن‌گونه که نویسنده گفته است، این تفسیر را برای عموم مردم نوشته است تا به‌ راحت‌ترین و واضح‌ترین بیان قرآن را فهم کنند؛ لذا برای تحقق این هدف:

  1. معنای لغوی تمامی مفردات را به شکل کامل آورده است و تلاش کرده چیزی از آن نیفتد. این علاوه بر عوام برای خواص از اهل تحقیق نیز مفید است.
  2. تلاش شده معانی آیات – آیه‌به‌آیه - با عبارت سهل و ساده بیان شود؛ به‌گونه‌ای که هرکس که حتی درجه عالی از علم و معرفت نیز نداشته باشد، بتواند معنی آیه را بفهمد.
  3. اقوال متعدد در رابطه با معنای یک آیه ذکر نشده تا عموم مردم در کوران اختلافات و آراء و اقوال تلف نشوند. تفسیر آیه هماهنگ با مدلول لغوی و موافق با اسباب نزول مطرح شده است.
  4. در این تفسیر گاه امور بلاغی و گاه آنچه وظیفه انسان است در بهره‌برداری از آیات برای دنیا و آخرتش ذکر شده است[۱]‏.

به جهت آشنایی با شیوه تفسیری نویسنده، نگاهی به سوره حمد خواهیم داشت. در تفسیر این سوره ابتدا به تعداد آیات، و مکی و مدنی بودن آن اشاره شده است؛ البته به اختلاف آراء نیز اشاره شده است؛ گروهی آن را مکی و گروهی مدنی می‌دانند و برخی معتقدند یک بار در مکه و بار دیگر در مدینه نازل شده است.

پس از آن معنای آیات سوره – یک‌به‌یک – به‌اختصار ذکر شده است. سپس فضیلت سوره مستند به روایات مطرح شده و به دیگر اسامی سوره اشاره شده است. پس از طرح مباحث مقدماتی مذکور، نص سوره به‌صورت یکجا ارائه و معنای واژگان آیه ذکر شده است. سپس تفسیر و مفهوم آیات با تفصیل بیشتری مطرح شده است و در آخر تحت عنوان «فواید مهمه» و «فایده» و «فوائد» نکاتی که ذکر آنها از دیدگاه نویسنده، ضروری بوده، ذکر شده است[۲]‏.

کتاب، فاقد فهارس فنی است و تنها در انتهای هر جلد فهرست مطالب همان جلد ارائه شده است.

پانویس

  1. ر.ک: مقدمه، ج1، ص8-7
  2. ر.ک: متن کتاب، همان، ص34-9

منابع مقاله

مقدمه و متن کتاب.


وابسته‌ها